Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Heli se otáčí
PříspěvekNapsal: čtv 20.10.2011 11:44 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 20.10.2011
Příspěvky: 6
Bydliště: Praha
Zdravím všechny,
jsem zde nový a chtěl bych poprosit o radu.
Koupil sem jeté HK500 s Align 3G s FBL, až po nějaké době zjistil že sem měl věřit tomu co sem se dočetl na tomto fóru a koupit Rexe - postupné předělání vyjde na dost peněz, ale moje blbost.
Stávající osazení je serva cykliky Turnigy TGY930, vrtulka Inolab D261HB a hlava Align.
Mam následující problém, někdy heli zapnu a hned začne někam utíkat a pomalu se točí kolem osy doprava, přistanu a zapnu znovu a utíká někam jinam, trimy příliš nepomáhají. Po několikátém zapnutí se stane že ji zapnu a chová se naprosto normájně, tak jak má.
Nevím v čem by mohl být problém, za rady a nápady předem děkuji.
David


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Heli se otáčí
PříspěvekNapsal: čtv 20.10.2011 11:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.10.2010
Příspěvky: 5570
Bydliště: Ostrava
Obrázky: 9
Blog: Zobrazit blog (5)
Musíš zapnout baterku tak, aby jsi s heli neškubl. Že je to blbe poznáš tak, že po zapnutí a inicializaci 3G ti vrtulka někam odjede. Vypnout a znova. Když zapneš dobře. Vrtulka zůstane uprostřed.

_________________
Blade400>T-Rex500>T-Rex250>Protos>T-Rex700E>LA700>RaptorE720
youtube.com/heyingosl


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Heli se otáčí
PříspěvekNapsal: čtv 20.10.2011 12:09 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 20.10.2011
Příspěvky: 6
Bydliště: Praha
To vím že heli musí být v klidu při zapínání, ale to s vrtulkou sem nevěděl. Díky, večer to zkusím a dám vědět.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Heli se otáčí
PříspěvekNapsal: čtv 20.10.2011 12:28 
Helimaniacs Brno
Helimaniacs Brno
Uživatelský avatar

Registrován: 10.11.2010
Příspěvky: 4749
Bydliště: Brno, CZ
Blog: Zobrazit blog (4)
Hlavne to bezpadlo NETRIMUJ proboha :!: Trim poslany bezpadlu je rozeznany jako rodici signal a zpusobi postupny posun ridici plochy ve smeru trimu (aneb zvyseni uhlove rychlosti ve smeru pokynu). Pri nove inicializaci 3G se ti aktualni hodnota trimu objevi na bezpadle jako stred kanalu a takhle muzes "trimovat" az do konce rozsahu kanalu, kdy se ti helina bude tocit jako camrda a neudelas nic.
Trimy do nuly, inicializace v naprostem klidu (helinu klidne na bok pokud fouka) a dej si pozor, abys nemel nejakou chybu poteciometru jako ja na sve DX8. V tomhle pripade pomuze rozsirit deadband kanalu, pokud to zrovna 3G ma. Pripadne rekalibrace radia.

_________________
Tom


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Heli se otáčí
PříspěvekNapsal: čtv 20.10.2011 15:35 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 20.10.2011
Příspěvky: 6
Bydliště: Praha
Howking píše:
Musíš zapnout baterku tak, aby jsi s heli neškubl. Že je to blbe poznáš tak, že po zapnutí a inicializaci 3G ti vrtulka někam odjede. Vypnout a znova. Když zapneš dobře. Vrtulka zůstane uprostřed.

Tak sem to zkoušel a vrtulka zůstane uprostřed a heli stejně někam utíká. A také sem si všiml, že čím déle je ve vzduchu, tím rychleji se otáčí doprava. Ze začátku je to skoro neznatelné, ale po cca 5 minutách se otočí o 90 stupňů za 4 vteřiny.
Jinak všechny trimy sem dal do nuly.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Heli se otáčí
PříspěvekNapsal: čtv 20.10.2011 15:49 
Helimaniacs Brno
Helimaniacs Brno
Uživatelský avatar

Registrován: 31.3.2010
Příspěvky: 2562
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
biela píše:
Tak sem to zkoušel a vrtulka zůstane uprostřed a heli stejně někam utíká. A také sem si všiml, že čím déle je ve vzduchu, tím rychleji se otáčí doprava. Ze začátku je to skoro neznatelné, ale po cca 5 minutách se otočí o 90 stupňů za 4 vteřiny.
Jinak všechny trimy sem dal do nuly.


jak pise baui

1. jakou mas vysilacku? Pokud podporuje funkci "servo monitor " napriklad http://www.spektrumrc.com/ProdInfo/Gall ... _16702.jpg http://www.spektrumrc.com/Products/Supp ... Id=SPM2720 tak se podivej jestli je kanal vrtulky porad na stredu, skus zahejbat kniplem vrtulky jestli se posuvnik vrati vzdy na stred

2. jakej mas nastaven zisk vrtulky? je 3gx v rezimu head lock? viz http://zd.wwwcity.cz/zd/TeorieLetuHeli.htm "Článek 7 a 8: "

3. jake vibrace ma heli?

jeste tu mas navod na 3G http://www.helifreak.com/showthread.php?t=192859

dopln si odkus si, treba budes mit v okoli zkuseneho helinare

_________________
Logo 600 + spirit


Naposledy upravil error414 dne čtv 20.10.2011 15:53, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Heli se otáčí
PříspěvekNapsal: čtv 20.10.2011 15:51 
Helimaniacs Brno
Helimaniacs Brno
Uživatelský avatar

Registrován: 10.11.2010
Příspěvky: 4749
Bydliště: Brno, CZ
Blog: Zobrazit blog (4)
To zní opravdu hodně jako špatná kalibrace rádia. Podívej se do servo monitoru, jestli nemáš kanál vrtulky (směrovky) trochu mimo střed. Případně zapni helinu na zemi, neroztáčej ani vrtuli, jen se dívej na vrtulku, jestli se postupně neposouvá doprava.

_________________
Tom


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Heli se otáčí
PříspěvekNapsal: čtv 20.10.2011 21:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 27.8.2009
Příspěvky: 3309
Bydliště: Prešov, SK
Co subtrimy? Tie na 3G byt mozu?

_________________
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Heli se otáčí
PříspěvekNapsal: čtv 20.10.2011 22:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.10.2010
Příspěvky: 632
Bydliště: Třinec/Brno
Jo na cyklice normálně subtrimy mám (trimuje se v nastavovacím modu) na vrtulce je nemám a podle mně tam ani být nemůžou zkoušel jsem to a moc se jí to nelíbilo.

Teďka střílím trochu od boku ale nemůže to být nějaký problém s driftováním gyra? nemohl by pomoct upgrade softu kde by to mholo být už u novějších verzí nějak podchycené?


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Heli se otáčí
PříspěvekNapsal: čtv 20.10.2011 23:54 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 20.10.2011
Příspěvky: 6
Bydliště: Praha
error414 píše:
biela píše:
Tak sem to zkoušel a vrtulka zůstane uprostřed a heli stejně někam utíká. A také sem si všiml, že čím déle je ve vzduchu, tím rychleji se otáčí doprava. Ze začátku je to skoro neznatelné, ale po cca 5 minutách se otočí o 90 stupňů za 4 vteřiny.
Jinak všechny trimy sem dal do nuly.


jak pise baui

1. jakou mas vysilacku? Pokud podporuje funkci "servo monitor " napriklad http://www.spektrumrc.com/ProdInfo/Gall ... _16702.jpg http://www.spektrumrc.com/Products/Supp ... Id=SPM2720 tak se podivej jestli je kanal vrtulky porad na stredu, skus zahejbat kniplem vrtulky jestli se posuvnik vrati vzdy na stred

2. jakej mas nastaven zisk vrtulky? je 3gx v rezimu head lock? viz http://zd.wwwcity.cz/zd/TeorieLetuHeli.htm "Článek 7 a 8: "

3. jake vibrace ma heli?

jeste tu mas navod na 3G http://www.helifreak.com/showthread.php?t=192859

dopln si odkus si, treba budes mit v okoli zkuseneho helinare


1) Vysílačka je Turnigy 9x, nevím jestli má servo monitor, ale je tam kolonka display a to by mohlo ono a tam se kanál serva tváří ok.

2) Zisk, teda pokus se jedná o kolonku gyrosens, tak dnrate 55% a uprate 75% a je v head lock modu.

3) Vibrace nějaké jsou, ale nevím co je moc a co ne. Musím vyměnit ložiska na hlavní hřídeli, ale bude je mít až v sobotu.

Hned doplním.
Díky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Heli se otáčí
PříspěvekNapsal: čtv 20.10.2011 23:56 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 20.10.2011
Příspěvky: 6
Bydliště: Praha
baui píše:
To zní opravdu hodně jako špatná kalibrace rádia. Podívej se do servo monitoru, jestli nemáš kanál vrtulky (směrovky) trochu mimo střed. Případně zapni helinu na zemi, neroztáčej ani vrtuli, jen se dívej na vrtulku, jestli se postupně neposouvá doprava.


Zkoušel sem zapnou na zemi a jednou vrtulka po dlouhé době odjela doprava, tak sem to zkusil znovu a už to nedělá.
Jinak subtrimy sem použil v nastavovacím módu a myslím že podle návodu by to nemělo vadit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Heli se otáčí
PříspěvekNapsal: pát 21.10.2011 6:34 
Helimaniacs Brno
Helimaniacs Brno
Uživatelský avatar

Registrován: 10.11.2010
Příspěvky: 4749
Bydliště: Brno, CZ
Blog: Zobrazit blog (4)
V nastavení by subtrim neměl vadit, ale netrimuj za letu.
Pokud slider odjel ze střední polohy samovolně jednou, udělá to znovu. Ne že už to nedělá, musíš zjistit, proč to udělal jednou.
Udělá to i když trochu šprtneš do kniplu? Přehrání softwaru taky není zlý nápad, jak už někdo psal.

_________________
Tom


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Heli se otáčí
PříspěvekNapsal: pát 21.10.2011 7:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.10.2010
Příspěvky: 632
Bydliště: Třinec/Brno
Jinak osobně si heli "přišlápnu" k zemi za lyže abych měl jistotu že si s ní při zapínání nepohnu. Jde to sice jenom na rovné podložce ale od té doby zapínám na první pokus.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Heli se otáčí
PříspěvekNapsal: pát 21.10.2011 16:35 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 20.10.2011
Příspěvky: 6
Bydliště: Praha
baui píše:
V nastavení by subtrim neměl vadit, ale netrimuj za letu.
Pokud slider odjel ze střední polohy samovolně jednou, udělá to znovu. Ne že už to nedělá, musíš zjistit, proč to udělal jednou.
Udělá to i když trochu šprtneš do kniplu? Přehrání softwaru taky není zlý nápad, jak už někdo psal.


To je mi jasný že to neudělá jen jednou. Když se dotknu kniplu, tak se jen pohne, ale nikam neuteče. Soft bych přehrál, ale nemám donglík. A moc se mi ho nechce kupovat, protože kamarád si snad brzo koupí Trex 450 s 3gx a tam by měl být, tak proto mi připadá zbytečné to kupovat.
Každopádně děkuju za rady a pomoc, až budu mít nějaké nové postřehy, tak se zase ozvu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Heli se otáčí
PříspěvekNapsal: úte 22.11.2011 10:58 
Mazák
Mazák

Registrován: 19.8.2007
Příspěvky: 8609
No zeptam se mozna hloupe, nepotrebuje to bezpadlo vstupni signal 1520ms jako neutral? Gyra co sem zatim mel (HK401 i GA250) tak chtely mit vstup z vysilace 1520ms, cokoliv jinde povazovaly za ridici signal a vrtulka uz nekam letela. Samozrejme se asi pletu, zadne bezpadlo sem jeste v ruce nemel.
A kdyz mi prisla ER9x (T9x) tak kazdy kanal jiny vystup. Litalo to od 1488ms do 1512ms myslim. Takze zlaty prumer by tech 1500ms byl, ale jako standart se bere 1520ms. Takze sem si mohutne zasubtrimoval a bylo. Servomonitor s merenim PPM na vystupu z prijimace je sikovna vecicka. Nak


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz