Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 12.01.2011 9:40 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6667
Bydliště: Moravský kras
Trápil jsem se s mávajícím ocasem u 450 docela dlouho, nepomohla ani výměna gyra, až jsem se naštval a vyhodil servo. Při bližším zkoumání jsem zjistil, že servo mělo přehnaný "zisk" servozesilovače (resp. regulační smyčky, byl to digitál) a při změně polohy vždy kousek překmitlo. Délka páky měla taky vliv, ale odstranit to nešlo. Po výměně serva je to v klidu (původně nějaké MKS, teď Savox 0257).

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 12.01.2011 21:29 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 3.4.2007
Příspěvky: 148
Bydliště: České Budějovice
Po několika úpravách délky táhla se mi podařilo ocas v normal módu ustálit. Zisk jsem postupně zvyšoval od 50% až na současných 85% - a v chování heli nepozoruji (ve visu a malých přesunech) žádný rozdíl. Je to normální? Začne ocas kmitat i při normal módu?
V HH módu zatím žádná změna, zkusím tedy zkrátit rameno páky na serveru.

Díky za rady, Vašek


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 12.01.2011 23:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.10.2010
Příspěvky: 5570
Bydliště: Ostrava
Obrázky: 9
Blog: Zobrazit blog (5)
Jo i v normalmodu přegyrovaný ocas kmitá - leda že bys měl super rychle servo.

_________________
Blade400>T-Rex500>T-Rex250>Protos>T-Rex700E>LA700>RaptorE720
youtube.com/heyingosl


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 12.01.2011 23:23 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 3.4.2007
Příspěvky: 148
Bydliště: České Budějovice
Howking píše:
Jo i v normalmodu přegyrovaný ocas kmitá - leda že bys měl super rychle servo.

Servo je Savox SH-0262MG - tedy nic super. Zkusím ještě zisk zvětšovat a uvidím, co se bude dít.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 13.01.2011 7:55 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 2.2.2010
Příspěvky: 753
Bydliště: Hranice na Moravě
Kenny McCormick píše:
.... Nastavuju na nom aj inu velkost heli, ako 450, len teraz neviem ci mensiu alebo vecsiu.

GP750 a GP780 má defaultni nastaveni pro vrtulníky 500 a výše. Pro velikost 200 - 450 se to musí přepípat.

Na Trex 250 s DX6i jsem s tím taky bojoval. Nakonec jsem po radě kolegů funkci gyra ve vysílači vypnul a na pátám kanálu nastavuji citlivost v Travel Adjust. Citlivost v HL mám 65%

_________________
Blade msR, mcpx, Trex 250 FBL + DX6i ;Trex 250,Trex 500 FBL + T8FG


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 13.01.2011 8:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.7.2010
Příspěvky: 5491
Bydliště: Kamenice - Praha východ
Obrázky: 1
Blog: Zobrazit blog (2)
vasek píše:
...Servo je Savox SH-0262MG .........


Pokud mne paměť nešálí tohle servo jest dostatečně rychlé. asi by mělo umět 0.06 na 6V. takže tady chybu nehledej ........ spíš v napípání samotného gyra........ ovšem je to laborace a spíše se vyplatí gyro nastvit od začátku znova a pečlivě. :D

_________________
Logo 6003D, LAheli Sniper, LAheli Ricco, Futaba T8FGS FASST


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 13.01.2011 11:34 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 29.12.2008
Příspěvky: 28
Bydliště: Olomouc
Citace:
Pokud je ale kývání ocasu pomalé, bývá to i reglem s nedokonalým governor režimem. Gyro hrábne do vrtulky, zatíží motor, změní se otáčky, vrtulník se pohne, regl to osolí, vrtulka zabere, gyro ubere, otáčky se zvýší ještě víc, ocas přeběhne a tak pořád dokola. Někdy se to děje jen určitých otáčkách. Záleží na reglu a je třeba s ním experimentovat. Obecně řečeno, s výjimkou kontroniků je s governoremem větší či menší problém u všech. Vyzkoušej pohon nakřivkovat nebo změnit točky, jestli se to nějak projeví.


Otáčky jsem zvyšoval - vedlo ale jen k tomu, že se kmity zrychlovaly. Myslím, že u mě to byla kombinace méně kvalitního gyra a horšího serva. Ale máš pravdu, někde uprostřed je potřeba najít kompromis, kdy to funguje jak má.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 13.01.2011 18:37 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 3.4.2007
Příspěvky: 148
Bydliště: České Budějovice
Výsledky dnešních pokusů:
- zkontroloval jsem nastavení gyra - podle mne OK
- posunul jsem kuličku na páce serva blíž ke středu (vzdálenost střed kuličky-střed páky mám teď 7,5 mm, dříve bylo 10 mm)
- v normal módu mám teď zisk 85%, pak ocas začíná velmi mírně kmitat
- v HH módu kmity prakticky zmizely, při zisku 70% asi nejlepší stav

Není to úplně stoprocentní a je to stav při visu v garáži, počasí nic jiného nedovolilo - ale je to výrazný pokrok.

Všem děkuju za rady,

Vašek


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 20.01.2011 15:20 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 3.4.2007
Příspěvky: 148
Bydliště: České Budějovice
Konečně se mi podařilo kmity ocasu v HH módu odstranit. Problém byl mechanický. Po výměně páky a přesunu kuličky blíž ke středu (což výrazně pomohlo) jsem málo utáhnul šroub v kuličce na páce serva - kulička měla vůli vůči páce. Po dotažení jsou kmity úplně pryč, zisk v HH módu 75%. Nestihl jsem víc než venku zaviset, už zase snězí :cry:

Vašek


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 20.01.2011 16:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.7.2010
Příspěvky: 5491
Bydliště: Kamenice - Praha východ
Obrázky: 1
Blog: Zobrazit blog (2)
.....no vidíš to a je po záhadě. :wink: gratuluju a ať se daří :D

_________________
Logo 6003D, LAheli Sniper, LAheli Ricco, Futaba T8FGS FASST


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: MT-nastavení gyra
PříspěvekNapsal: pon 08.09.2014 4:54 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 18.5.2014
Příspěvky: 119
Bydliště: Blatnice pod Sv. Antonínkem
Dobrý den, mám jednu otázku.
Vím že páka serva má být kolmo na táhlo, ale mám dominátora 450 a tam jde táhlo od zadní vrtulky trochu šikmo až k páce serva( tedy táhlo nejde rovnoběžně s ocasem)
Dle návodu jsem nasadil čep na páku, ale páka vůči servu není úplně kolmá zato bych řekl že vůči táhlu téměř je.

Tedy otázka zní jestli to nechat tak a nebo nastavit páku na kolmo k servu ale to zase úhel mezi pákou a táhlem bude menší než 90 stupňů.

Přikládám jen velmi stručný obrázek.

Nyní to mám dle obrázku B.Je to dobře?


Přílohy:
páka a táhlo.jpg
páka a táhlo.jpg [ 20.29 KiB | Zobrazeno 288 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MT-nastavení gyra
PříspěvekNapsal: pon 08.09.2014 7:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Je to dobře, kolmost je důležitá vůči táhlu.

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: MT-nastavení gyra
PříspěvekNapsal: pon 08.09.2014 20:01 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 18.5.2014
Příspěvky: 119
Bydliště: Blatnice pod Sv. Antonínkem
Tak jsem to tak nechal ale musel jsem zkrátit délku táhla na minimum, protože v neutrálu bylo smykátko téměř úplně na konci dráhy.Nyní je v neutrálu nějaký střih vrtulky.Až to budu zkoušet s listím a budu muset táhlo ještě zkrátit ale oka jsou už na minimum co to jde tak tu páku mám dát na kolmo k servu(tedy obr A)?Nebo je to úplně zakázaná cesta ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MT-nastavení gyra
PříspěvekNapsal: pon 08.09.2014 20:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2010
Příspěvky: 2411
Bydliště: Liberec
Já nevím jak ten vrtulník vypadá, ale nejde posunout celé servo na ocasní trubce?
IMO při servu v neutrálu má být smykátko uprostřed.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MT-nastavení gyra
PříspěvekNapsal: pon 08.09.2014 20:40 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 18.5.2014
Příspěvky: 119
Bydliště: Blatnice pod Sv. Antonínkem
Ne celé servo nejde posunout je to jako u pročka.Ale v neutrálu by měl být nějaký střih a to i dle manuálu.Nejsi první co mi něco podobného tvrdí.
Řekl bych že každý mi tvrdí že jeho verze jediná správná (např. že páka má být kolmá na servo).


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz