Autor |
Zpráva |
Celeron
|
Napsal: ned 04.08.2024 18:55 |
|
Mazák
|
|
|
Registrován: 23.4.2010 Příspěvky: 10658 Bydliště: Nový Bydžov ČR Obrázky: 14
|
Na jaře mě odešel jeden z článků 4S2P 4Ah vykuchaný z akubloků pro vrtačku Parkside z Lídlu. Původně to je 5S2P, já jsem jeden dvojčlánek odstřihl a ostatní tak jak bylo sbodovaný naohýbal do 4 + 4 nad sebou. V bloku byl jeden článek špatnej a stahoval druhej paralelní. Ten dobrej paralelní ale je taky načatej od neustálýho vybíjení do vadnýho. Tak jsem blok rozkuchal a chtěl přidat dva články původně z baterky odstřižený. Celý to je sbodovaný a tak jsem vytáhl svoji loni ubastlenou bodovku z MOTa mikrovlny, čínský elektroniky a kleští. Nedávno jsem s ní celkem bez problémů bodoval pár článků NiCd SC. Zkoušel jsem si nastavení bodovky, délku pulzu a intenzitu na vadným článku. Vůbec se nedařilo, buď nabodovanej pásek nedržel, nebo zase naopak, body fialový ale stejně to drželo dost málo, dva ohyby pásek odlomily. No a při těch pokusech mi najednou z bodovanýho místa začalo bublat, bod svaru se propálil. Ten plech dýnka 18650 je slabší než papír... Článek jsem vyhodil z okna a kupodivu, nic se s ním neděje. Nějak jsem vyladil čas a proud a začal bodovat dobrý články. Pár spojů se povedlo ale pak jsem zase propálil dno jednoho článku. Tak jsem s tím praštil do kouta. Originál bloky Parkside jsou taky bodovaný, ale důlky jsou stěží vidět, takže nějak to jde asi na menších proudech, nebo nevím jak to dělají. Připadá mi, jako kdyby ta čínská elektronika koupená v Hadexu nedávala opakovaný impulzy stejný jako předešlý a nebo to dělají elektrody kleští, jak se jejich hroty opalují. Máte zde někdo zkušenosti s bodováním baterek obecně, nejlíp s bastlem z MOTu? Díky!
|
|
Nahoru |
|
|
|
|
|
warhawk
|
Napsal: ned 04.08.2024 21:25 |
|
Zkušený debatér
|
|
Registrován: 30.4.2003 Příspěvky: 312 Bydliště: Mníšek pod Alpou
|
Rovněž pájím. Dostal jsem nedávno takový danajský dar v podobě akumulátoru do elektrokola. Je tam hromada NCR18650B a ve skvělé kondici. Bohužel, rozdělávání je za trest. Byť při opatrném trhání pásků, které docela funguje např. u notebookových baterií, dochází prakticky k vytrhnutí díry do článku tam, kde byl předtím pásek. Naštěstí jsem měl dost zmetků na pokusy. Články jsem tedy nakonec brousil dremelem. Následné spojování provádím wellerem WSD81 na 330°C s největším možným hrotem co tu mám (opravdové kopyto). (jo a pájka je Sn60Pb40 ).
|
|
Nahoru |
|
|
jag42
|
Napsal: ned 04.08.2024 21:34 |
|
Mazák
|
|
|
|
Taky pájím. Pásky netrhám ale normálně je ustříhnu pomocí nůžek, zastřihnu podle obvodu článku a pájím nové na ně. 1. není potřeba tolik tepla, jako při pájení přímo na článek. 2. na pásek se cín (Sn-Pb) dobře chytá. 3. téměř vždy je v obalu paku dost místa, aby se to tam i takhle vešlo zpět. Jen je třeba dávat pozor u kladné čepičky, aby se neporušila izolace pláště článku, pak by bylo veselo ..
|
|
Nahoru |
|
|
guchar
|
Napsal: pon 05.08.2024 2:50 |
|
Mazák
|
|
|
● @Celeron Na bodování jsou zde větší machři než já. Za mne v sériovce si dost (mimo nastavení času a proudu) vyhrají s přítlakem, který pak stroj dodržuje. A zejména mu pod elektrody jde stejný pásek a stejné články (vlastnostmi). ● Nezmiňuješ se zda tvá čínská elektronika, k MOTa padostroji, používá dvojitý puls s prodlevou ● Zkoušel jsem i bodování, ale shodně s předřečníky, nakonec články spojují pájením pásků SnPb pájkou.
|
|
Nahoru |
|
|
dudaj
|
Napsal: pon 05.08.2024 8:01 |
|
Platící zákazník RCManie
|
|
Registrován: 22.7.2012 Příspěvky: 4571 Bydliště: Zvole u Prahy Obrázky: 0
|
Pájení je jistota. Taky se chystám pájet.
|
|
Nahoru |
|
|
Celeron
|
Napsal: pon 05.08.2024 10:11 |
|
Mazák
|
|
|
|
No dobře, pájíte. Jenže co třeba s 6S4P když jsou baterky štangle ve čtyřech článcích po šesti patrech nad sebou? Jak se ty čtyři články propojí navzájem a pak k dalším čtyřem vyššího patra? Bodovkou to jde, sbodují se dva čtyřčlánky vedle sebe a pak se v páscích ohnou na podélnou štangli. Jenže ty pásly do bodovky jsou 0,15-0,2 mm tlustý a s mědí 0,3-0,4 mm co se dá sehnat v malým to ohýbat moc nejde. Pokud je to jednočlánek, tak mám oboustraný T kopejtko, oba se pocínují, položí do L vinglíku, oba kopejtkem najednou nahřejou a ve žlábku sesunou k sobě. Jak ale tohle dělat inteligentně se 4P??? Dělat čtyři sériově řazený štangle a apojit je jen na koncích je nesmysl, kam potom připojit balanc? Patra musí být propojená.
edit: Včera jsem vyzkoušel pár bodování spojkama tvaru H, co používají profíci. Úplně o něčem jiným. Když se hroty bodovky namáčknou na každou nožičku H, tak proud prochází skrz pásek do čepičky nebo dýnka článku a tou dlouhou dráhou přes nožky H spojky teče minimum. Pak stačí dvoutřetinový čas a proud než u obyčejného pásku. U pásků je problém, že proud teče mezi hroty jen ve spojovacím pásku a do dýnka či čepičky neteče skoro nic, takže materiál pásku zfialoví a dýnko a čepička se "přilepí" jen tak nahodile. Zkusím ty H spojky někde sehnat, doufám, že budou v potřebný tloušťce 0,15-0,2 mm. Zkusil jsem je provizorně dělat z pásku širokýho 5 mm a je to hrozná práce. Kdybych měl šířku 7 nebo 8 mm a nějaký přípravek na stisknutí třeba 10 pásků nad sebou, šlo by v něm pásky proříznout lupínkem a nebo řezacím kotoučkem Dremely.
|
|
Nahoru |
|
|
Cili ale
|
Napsal: pon 05.08.2024 12:21 |
|
Protřelejší uživatel
|
|
|
Celeron píše: No dobře, pájíte. Jenže co třeba s 6S4P když jsou baterky štangle ve čtyřech článcích po šesti patrech nad sebou? Jak se ty čtyři články propojí navzájem a pak k dalším čtyřem vyššího patra? Bodovkou to jde, sbodují se dva čtyřčlánky vedle sebe a pak se v páscích ohnou na podélnou štangli. Jenže ty pásly do bodovky jsou 0,15-0,2 mm tlustý a s mědí 0,3-0,4 mm co se dá sehnat v malým to ohýbat moc nejde. Pokud je to jednočlánek, tak mám oboustraný T kopejtko, oba se pocínují, položí do L vinglíku, oba kopejtkem najednou nahřejou a ve žlábku sesunou k sobě. Jak ale tohle dělat inteligentně se 4P??? Dělat čtyři sériově řazený štangle a apojit je jen na koncích je nesmysl, kam potom připojit balanc? Patra musí být propojená.
edit: Včera jsem vyzkoušel pár bodování spojkama tvaru H, co používají profíci. Úplně o něčem jiným. Když se hroty bodovky namáčknou na každou nožičku H, tak proud prochází skrz pásek do čepičky nebo dýnka článku a tou dlouhou dráhou přes nožky H spojky teče minimum. Pak stačí dvoutřetinový čas a proud než u obyčejného pásku. U pásků je problém, že proud teče mezi hroty jen ve spojovacím pásku a do dýnka či čepičky neteče skoro nic, takže materiál pásku zfialoví a dýnko a čepička se "přilepí" jen tak nahodile. Zkusím ty H spojky někde sehnat, doufám, že budou v potřebný tloušťce 0,15-0,2 mm. Zkusil jsem je provizorně dělat z pásku širokýho 5 mm a je to hrozná práce. Kdybych měl šířku 7 nebo 8 mm a nějaký přípravek na stisknutí třeba 10 pásků nad sebou, šlo by v něm pásky proříznout lupínkem a nebo řezacím kotoučkem Dremely. Také jsem chtěl pájet baterii li-ion pro nabíjení na letišti ale potom jsem si to rozmyslel a oslovil kamaráda, který se s tím zabývá. Dodal jsem mu i pásky ve tvaru H, ale 0,2 mm se mu zdálo moc a nabodoval to 0,15 viz. foto. Celá baterie je ve vytištěné krabici s madlem.
Přílohy: |
IMG_9071.jpg [ 99.04 KiB | Zobrazeno 914 krát ]
|
|
|
|
Nahoru |
|
|
Celeron
|
Napsal: pon 05.08.2024 18:20 |
|
Mazák
|
|
|
|
Kde jsi prosím ty H spojky koupil?
|
|
Nahoru |
|
|
HONZIK 22
|
Napsal: pon 05.08.2024 18:44 |
|
Mazák
|
|
Registrován: 8.7.2015 Příspěvky: 1909 Bydliště: Orlova v noci , Karviná ve dne
|
Viz foto jpg 9071,vypada hooodne dobre promyslene. Skvela prace.Cim se to nabiji?
|
|
Nahoru |
|
|
TomasC
|
Napsal: pon 05.08.2024 21:17 |
|
Administrátor serveru
|
|
|
Registrován: 25.4.2003 Příspěvky: 10899 Bydliště: Praha Hloubětín ČR Obrázky: 266
Blog: Zobrazit blog (3)
|
Cili ale píše: Dodal jsem mu i pásky ve tvaru H, ale 0,2 mm se mu zdálo moc a nabodoval to 0,15 viz. foto. Celá baterie je ve vytištěné krabici s madlem. Velmi pěkné, je šikovný. Osobně bych si nechal udělat vývody uprostřed. Už jen v porovnání předimenzování paralelních propojek to nepůsobí vyváženě. warhawk píše: Články jsem tedy nakonec brousil dremelem. Navlékl jsem na dřík frézy ložisko s vytištěným kolečkem. Dost to zrychlilo a zpřesnilo práci.
|
|
Nahoru |
|
|
guchar
|
Napsal: pon 05.08.2024 21:21 |
|
Mazák
|
|
|
|
Nahoru |
|
|
Cili ale
|
Napsal: pon 05.08.2024 21:41 |
|
Protřelejší uživatel
|
|
|
Celeron píše: Kde jsi prosím ty H spojky koupil? Na AliExpress, ale na 21700 články.
|
|
Nahoru |
|
|
Cili ale
|
Napsal: pon 05.08.2024 21:45 |
|
Protřelejší uživatel
|
|
|
HONZIK 22 píše: Viz foto jpg 9071,vypada hooodne dobre promyslene. Skvela prace.Cim se to nabiji? Nabíjím z ISDT K4 - z krabice je vyveden balanční konektor a XT90 nebo XT60.
Přílohy: |
IMG_9282.jpeg [ 64.86 KiB | Zobrazeno 743 krát ]
|
IMG_9283.jpeg [ 92.51 KiB | Zobrazeno 743 krát ]
|
|
|
|
Nahoru |
|
|
jyrry
|
Napsal: úte 06.08.2024 8:37 |
|
Moderátor serveru
|
|
|
Registrován: 28.2.2005 Příspěvky: 20930 Bydliště: Rakovník, CZ Obrázky: 0
|
Na to bodování mám svůj názor, protože a) jsem rozebíral několik sad z vrtaček DeWalt (tak snad žádný garážový) a to co jsem našel, mě rozhodně o kvalitě bodování nepřesvědčilo; b) jsem se 20 let staral o odporové sváření v automotive a tudíž z tohohle lepení mám husí kůži; c) zkuste si promyslet, kudy teče nejvíc proudu když se přiloží elektrody tam či tam. No, ještě tak ty spojky "H" a myslet u toho na to c) Já vím, pořád se opakuju, ale ono je to pořád stejný
_________________ jyrry.webnode.cz
|
|
Nahoru |
|
|