Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Používáte externí BEC
PříspěvekNapsal: pon 27.06.2022 22:19 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.6.2007
Příspěvky: 649
Bydliště: Zlín
Ahoj, než přesdkládám serva na HV v 600 maketě, chci jen tak prozkoumat současný úzus s SBEC, UBEC a BEC.

Dost se šíří názor, že BECY často odchazí, ne vinou přetížení, ale prostě umřou.

A tak se chci zeptat konkrétně na HobbyWing a Castle Becy, Jeti Maxbecy, klidně i z Číny a jak jste spokojeni. Samozřejně mám na palubě záložní napájení přes Scottky, kde by sepnul Bec z reglátoru.

Snažíte se jim také vyhnout a jet napřímo z Nixx alebo na HV napajení?

_________________
Díky za toto fórum.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Požíváte externí BEC?
PříspěvekNapsal: pon 27.06.2022 23:08 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.4.2003
Příspěvky: 10213
Bydliště: Praha Hloubětín ČR
Obrázky: 265
Blog: Zobrazit blog (3)
Záleží na důvodech, co si člověk najde..

V 10S akrobatu jsem používal Jeti MAX BEC. Dvoučlánek přímo připájený do MAX BEC. Žádné konektory. Serva pod stabilním napětím a tedy stále stejnou odezvou. Nevím, zda jsem to poznal. :wink:

V pyloňáku BEC regulátoru. Jedna baterka na palubě, jednoduchá instalace.

Opravil jsem "požívání"


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Používáte externí BEC
PříspěvekNapsal: úte 28.06.2022 8:22 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2009
Příspěvky: 95
Bydliště: Čtyřkoly
Citace:
Dost se šíří názor, že BECY často odchazí, ne vinou přetížení, ale prostě umřou.


Jak může BEC sám bez důvodu prostě sám umřít, to už i dezinformace prosákly i sem? Viděl bych to tak, že více součástek dává větší šanci poruše, ale aby zubatá obcházela kvalitní nepoddimenzované BECy bez důvodu, to se mi zdá přitažené za vlasy.

_________________
PRESTIGE 2PK UltraLight (1150-1350), Light (1450-1850), Windy (1500-2200), Demon F3F


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Používáte externí BEC
PříspěvekNapsal: úte 28.06.2022 8:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.12.2006
Příspěvky: 920
Bydliště: Praha 10 ČR
V obou vrtulnících (90) používám jedině MaxBec s dvoučlánkem Li-Ion 3Ah.
Serva mám na 6V.

_________________
Luboš
www.3dprintedtanks.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Používáte externí BEC
PříspěvekNapsal: úte 28.06.2022 14:23 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 20.9.2005
Příspěvky: 290
Bydliště: Brno, Velká Bíteš
záleží hlavně na preferenci jak píše Tomáš

Zatím mě odešel jen BEC regulátoru a to buď kvůli zkratu mojí blbostí, havárii nebo vodě v hydroplánu.. samotný BEC sám o sobě nikdy..

U měnších modelů bych to neřešil (BEC regulátoru použitý s rezervou a možností průtoku chladícího vzduchu zaručí jednoduchost instalace = míň součástek, menší riziko odejítí něčeho). Asi bych i přihlédnul k proudům, které tečou regulátorem. Přeci jen např. 120A u toho integrovaný BEC už bude dost topit a to může být risk u integrovaných BECů..

U "větších" modelů je lepší dvojí napájení pro eliminaci rizika výpadku zdroje pro serva, přijímače. Buď BEC reglu a záložní zdroj NiCd, NiMh přes schotkyho diody a nebo sázka na jistotu = externí MaxBec a 2x LiIon. Kolega posledních 15 let používá pouze BEC regulátoru, vyšší počet článků pro stejný výkon a menší proudy a funguje bez problémů..

Vždycky je lepší lítat s pocitem, že jsem něco nepodcenil a udělal pořádně, ať už je to jednoduché zapojení, ale není tam namačkané klubko drátů na reglu a celé se to v létě upeče a nebo velký drahý model tu baterku navíc uveze a kdyby něco, tak nic :D


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Používáte externí BEC
PříspěvekNapsal: úte 28.06.2022 15:00 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 18.7.2012
Příspěvky: 64
Nějak jsem tohle nepobral,můžeš názorně
jsem už trochu starší člověk a míň mi to leze do palice
: Kolega posledních 15 let používá pouze BEC regulátoru, vyšší počet článků pro stejný výkon a menší proudy a funguje bez problémů..
Díky Milan


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Používáte externí BEC
PříspěvekNapsal: stř 29.06.2022 8:11 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.6.2007
Příspěvky: 649
Bydliště: Zlín
Milanhb3 píše:
Nějak jsem tohle nepobral,můžeš názorně
jsem už trochu starší člověk a míň mi to leze do palice
: Kolega posledních 15 let používá pouze BEC regulátoru, vyšší počet článků pro stejný výkon a menší proudy a funguje bez problémů..
Díky Milan



Spíš to byla obecná otázka na externí BEC. Panuje obecný názor (čti: pár modelářů tvrdilo) že externí BEC rád umírá....

_________________
Díky za toto fórum.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Používáte externí BEC
PříspěvekNapsal: stř 29.06.2022 8:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 897
Bydliště: Telč
Milanhb3:
Výkon = napětí * proud, takže větší napětí umožňuje, aby proud byl menší při zachování výkonu. Bývá to spojené s vyšší účinností. Proto je trend dávat do modelů 6S LiPol a podobně.

Ale taky uplně nechápu, jak to souvisí s BEC. Jednoduchý (lineární) bec funguje tuším tak, že přebytek napětí prostě vytopí. Takže vyšší napětí by bylo spíš nežádoucí. U spínaných BEC to bude ale asi jinak. Možná je při vyšším vstupním napětí taky účinnější?

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Používáte externí BEC
PříspěvekNapsal: stř 29.06.2022 8:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 10006
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Maverick píše:
Samozřejně mám na palubě záložní napájení přes Scottky, kde by sepnul Bec z reglátoru.

Když už takhle důsledně zálohuješ, měl bys napětí z SBEC a záložního napájení míchat přes dvojtou shottku se společnou katodou. A aby se dalo poznat, že před startem jsou oba zdroje v pořádku, chtělo by to před každou shottkou osadit proti společný zemi ledku s odpovídajícím odporem, obě musí svítit. Bez ledek nepoznáš jestli ti oba zdroje jedou. Já to takhle dělám na velkejch benzínech, zdroje jsou 2 x LiFe 2S1P 2,5Ah.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Používáte externí BEC
PříspěvekNapsal: stř 29.06.2022 10:45 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.6.2007
Příspěvky: 649
Bydliště: Zlín
Celeron píše:
Když už takhle důsledně zálohuješ, měl bys napětí z SBEC a záložního napájení míchat přes dvojtou shottku se společnou katodou. A aby se dalo poznat, že před startem jsou oba zdroje v pořádku, chtělo by to před každou shottkou osadit proti společný zemi ledku s odpovídajícím odporem, obě musí svítit. Bez ledek nepoznáš jestli ti oba zdroje jedou. Já to takhle dělám na velkejch benzínech, zdroje jsou 2 x LiFe 2S1P 2,5Ah.



To je nápad :D Díky!

_________________
Díky za toto fórum.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Používáte externí BEC
PříspěvekNapsal: stř 29.06.2022 12:50 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 15.2.2005
Příspěvky: 167
Bydliště: Plzen
Jestli mohu ... na "externi BECy" reklamace nechodi.
Ivan Horejsi


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Používáte externí BEC
PříspěvekNapsal: stř 29.06.2022 14:04 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 20.9.2005
Příspěvky: 290
Bydliště: Brno, Velká Bíteš
Milanhb3:

Přesně tak: Výkon = napětí * proud, takže větší napětí umožňuje, aby proud byl menší při zachování výkonu. Bývá to spojené s vyšší účinností. Proto je trend dávat do modelů 6S LiPol a podobně.

Právě vyšší proud zahřívá regulátor a tím i integrovaný BEC, kde se teoreticky zvýší riziko poškození nebo aktivace teplotní pojistky pokud tam je. To taky nechceš.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Používáte externí BEC
PříspěvekNapsal: sob 02.07.2022 20:26 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 25.6.2008
Příspěvky: 186
Ve dvou větších modelech používám spoustu let pro ne-HV serva MAXbec Jeti napájený 2s-lionkama a zatím v pohodě.. Dokonce jsem měl jeden čas část serv přez MAXbec a zbytek (HV-čka) napřímo..


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz