Welcome to RC Mania!

Moduly
· Domů
· Ankety
· Archív článků
· Diskuze
· Můj účet
· Najít
· Odkazy
· Poslat příspěvek
· Soubory ke stažení
· Statistika
· Témata
· Video

Reklama Modelfun

Nová vlákna

Bude nekdo objednávat z HC ?
 Plánek na model PRESTO- 132S edice
 Skycat zdarma
 SBACH342 - jaký motor?
 Hlavní rozdíly mezi RC-V2 a F3F
 RCEK/RCEJ Elan Reichard
 kdo nedrží rovnováhu tak ven!
 P. nový tréninkový kříž
 Náhradní díly Blade SR s velkou slevou
 Kde zapojit napájení příjímače?

Fóra RC Mania

Návštěvnost

návštěv od 16.5.2003

NAVRCHOLU.cz dnes

TOPlist
TOPlist

English Menu
Home
Bilingual articles
Search this site
Discussion in English
Email us

Diskuze

rcmania.cz
RC model hobby web

FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 Osobní nastaveníOsobní nastavení   Přihlásit se pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

Drive Calc
Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra rcmania.cz -> Simulátory a modelářský software
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
TURING
Mazák
Mazák

Registrace: 6.10. 2008

PříspěvekZaslal: ne 04. říjen, 2009 22:56    Předmět: Drive Calc Citovat

Mam dojem, ze by bylo uzitecne (jasne uzitecnost merime podle vlastni potreby Mrkající, zalozit vlakno venujici se pouzivani Drive Calcu a interpretaci jeho vysledku.
Myslim, ze je tady dost modelaru, kteri jej vyuzivaji a jsou s nim obeznameni na maximalni urovni. Nechcete se podelit o sve zkusenosti ?
Mozna je to jednodusi nez si myslim.
Co treba vzit nejaky motor, regulator, vrtuli a vysvetlit, co se z namerenych hodnot da vycist a z grafu vyvodit ?
Nebo jak postupujete pri hledani optimalni konfigurace pro konkretni motor, pro konkretni letadlo, apod. ?
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Luzr
Mazák
Mazák

Registrace: 4.5. 2009

PříspěvekZaslal: po 05. říjen, 2009 8:08    Předmět: Re: Drive Calc Citovat

TURING napsal:
Mam dojem, ze by bylo uzitecne (jasne uzitecnost merime podle vlastni potreby Mrkající, zalozit vlakno venujici se pouzivani Drive Calcu a interpretaci jeho vysledku.
Myslim, ze je tady dost modelaru, kteri jej vyuzivaji a jsou s nim obeznameni na maximalni urovni. Nechcete se podelit o sve zkusenosti ?
Mozna je to jednodusi nez si myslim.
Co treba vzit nejaky motor, regulator, vrtuli a vysvetlit, co se z namerenych hodnot da vycist a z grafu vyvodit ?
Nebo jak postupujete pri hledani optimalni konfigurace pro konkretni motor, pro konkretni letadlo, apod. ?

Hm, kdyz jsme u toho, zajimalo by me jak ho prinutit k vypoctu i kdyz to nesedi - v situaci kdy tam sviti "Select smaller propeller".

Jasne ze se tim dostanem mimo bezpecny rozsah proudu a zrejme mimo limity vypoctu, ale stejne by nejaka ta problizna hodnota byla fajn, jenom abych vedel jak moc jsem mimo....
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Nakadah
Mazák
Mazák

Registrace: 20.8. 2007

PříspěvekZaslal: po 05. říjen, 2009 8:17    Předmět: Citovat

luzr> spust DriveCalc -> nahore file->preference a nasledne si pretahni posuvniky u "exceed motor max current" "exceed battery max current" "exceed prop max rpm" - ale pusti te to nejvic o 50%. Nak
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
m2
Mazák
Mazák

Registrace: 3.6. 2007

PříspěvekZaslal: po 05. říjen, 2009 8:17    Předmět: Re: Drive Calc Citovat

Luzr napsal:
Hm, kdyz jsme u toho, zajimalo by me jak ho prinutit k vypoctu i kdyz to nesedi - v situaci kdy tam sviti "Select smaller propeller". Jasne ze se tim dostanem mimo bezpecny rozsah proudu a zrejme mimo limity vypoctu, ale stejne by nejaka ta problizna hodnota byla fajn, jenom abych vedel jak moc jsem mimo....

V preferences si mozes nastavit, kolko % mozes pretazit motor. Standardne je tam 10%, mozes si to zvysit az na 50%. Ale treba chapat, ze pri takto pretazenom motore uz ta matematika nie uplne zodpoveda realite.

No a ak Ti nestaci tych 50%, tak v modeli motora mozes zmenit maximalny prud...
Luzr
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: po 05. říjen, 2009 10:49    Předmět: Citovat

Diky.

Napada me dalsi komplex dotazu: Usmívající

Jestli to dobre chapu, ten proud plati pro statickou situaci (mereni statickeho tahu).

Pokud letadlo leti rychlosti Vopt (coz chapu jako rychlost pri ktere je motor/vrtule v optimalnim rezimu), je najaky zpusob jak odhadnout proud? Nejak tak laicky bych predpokladal ze bude nizsi.... A co tah pri Vopt?
TURING
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: st 07. říjen, 2009 0:15    Předmět: Citovat

Tfuuuj, hanba !! Zaslouzil bych zastrelit bez moznosti posledniho prani.
Zalozim, stale si myslim smysluplne vlakno, a nestaram se.
Takze, prosim o komentar k me interpretaci vysledku. Vychazim jednak z nazoru z vlakna http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=18882&highlight= a http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=21401&highlight=
a take z toho, ze v novem update Drive Calcu je jiz motor Turnigy SK 35-48/900, ktery mne zajimal. Prikladam graf z DC

1.) Graf zobrazuje zavislosti proudu, otacek, vykonu, ucinnosti pro danou sestavu. Souhlas ?
2.) Zelene oznacenym bodem je oznaceno neco, co bych asi nazval radeji bodem optimalni vykonnosti. Souhlas ?
3.) Vysledek je 35A/262W out/11,14V
4.) Pri teto konfiguraci - motor, regl, vrtule - ja namerim Watt`s Upem - 46A/509W in !/ 10,9.
5.) Kdyz si na grafu vynesu hodnotu proudu, ktery jsem nameril, dostanu v podstate i hodnotu vykonu, ktery jsem zmeril - samozrejme prepocitam W in ucinosti na W out. (mam dojem, ze v nekterem vlakne vyse uvedenem byla vyjadrena jakasi pochybnost, jestli mam spravny motor)
Co ted, chci-li se pohybovat u zeleneho bodu ? Omezit knipl plynu ?
powder
Mazák
Mazák

Registrace: 15.11. 2005

PříspěvekZaslal: st 07. říjen, 2009 12:10    Předmět: Citovat

TURING napsal:
2.) Zelene oznacenym bodem je oznaceno neco, co bych asi nazval radeji bodem optimalni vykonnosti. Souhlas ?

Nesouhlas. Je to bod na kterém "leží" právě zvolená konfigurace motor-vrtule-akumulátor.

TURING napsal:
3.) Vysledek je 35A/262W out/11,14V
4.) Pri teto konfiguraci - motor, regl, vrtule - ja namerim Watt`s Upem - 46A/509W in !/ 10,9.

Z toho vyplývá že jsi buď špatně měřil (pokud byly dodrženy podmínky stejné jako v DC), nebo - pravděpodobněji - je účinnost pohonu úplně někde jinde, než uvádí model motoru v DC...
Abu
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrace: 22.3. 2005

PříspěvekZaslal: st 07. říjen, 2009 12:14    Předmět: Citovat

A co otacky, ty taky meris?
To ze tvuj motor ma jine kv, nez co maj cinani nekde napsany je klidne mozny.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
AR1
Mazák
Mazák

Registrace: 20.11. 2005

PříspěvekZaslal: st 07. říjen, 2009 12:34    Předmět: Citovat

Abu napsal:
A co otacky, ty taky meris?
To ze tvuj motor ma jine kv, nez co maj cinani nekde napsany je klidne mozny.

Tak zrovna tohle SK mám s (asi) 1100kv a na motoru je napsáno těch 900kv.
powder
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: st 07. říjen, 2009 12:42    Předmět: Citovat

AR1 napsal:
Tak zrovna tohle SK mám s (asi) 1100kv a na motoru je napsáno těch 900kv.

Spíš bych tipoval, že ti tam Číňan nalepil špatný štítek a bude to verze 1100kv Usmívající Nebo měl špatnej den a namotal o závit méně Usmívající

Mě ten samý motor točí podle specifikace.
AR1
Mazák
Mazák

Registrace: 20.11. 2005

PříspěvekZaslal: st 07. říjen, 2009 12:59    Předmět: Citovat

Jo to asi jó, koupil jsem si ještě jeden a ten se jeví OK. Taky předpokládám blbě nálepku.
TURING
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: st 07. říjen, 2009 23:13    Předmět: Citovat

to Powder - ty jsi mne zboural me uvahy Smutný. Mel jsem za to, ze graf (odhlizim od zobrazenych fukcnich zavislosti ucinost a otacky) mne ukazuje zavislost vykonu na prikonu pro danou konfiguraci. Pokud by to bylo jak rikas, tak bych nemusel delat graf zavislosti, ne ? Co jsou potom hodnoty "pred" a "za" zelenym bodem ?
to Abu - bohuzel, otacky nemam zatim cim merit

Kdyz se podivam na http://www.bungymania.com/imageshome/includes3/motorperf1.php?id=74
tak nemyslim, ze mam tento motor. Tam u 12x8 nesklopky (ja mam navic 42mm tramec) meri proud 54,7 a proud in 615W.
powder
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: st 07. říjen, 2009 23:24    Předmět: Citovat

TURING napsal:
to Powder - ty jsi mne zboural me uvahy Smutný. Mel jsem za to, ze graf (odhlizim od zobrazenych fukcnich zavislosti ucinost a otacky) mne ukazuje zavislost vykonu na prikonu pro danou konfiguraci. Pokud by to bylo jak rikas, tak bych nemusel delat graf zavislosti, ne ? Co jsou potom hodnoty "pred" a "za" zelenym bodem ?

Prostě je to jen graf, který ukazuje jak se motor chová při různé "zátěži" - tedy s různými vrtulemi...
Zelený, je pracovní bod s aktuálně vybranou vrtulí (zátěží) při daném napětí. Vlevo od něj je charakter motoru při menší zátěži, vpravo větší. Toť vše.
Luzr
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: čt 08. říjen, 2009 1:01    Předmět: Citovat

powder napsal:
TURING napsal:

Prostě je to jen graf, který ukazuje jak se motor chová při různé "zátěži" - tedy s různými vrtulemi...

Pokud to dobře chápu, tak "staticky" - bez pohybu.

Když se začně letadlo hýbat, klesne relativní rychlost vrtule proti vzduchu a příkon se sníží.
powder
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: čt 08. říjen, 2009 7:41    Předmět: Citovat

Tak tak. Vzorce jsou stavěny pro určitý tlak a rychlost proudění okolního vzduchu. V DC je rychlost 0 a tlak konstantní.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra rcmania.cz -> Simulátory a modelářský software Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Strana 1 z 4

Přejít na: