Zaslal: ne 04. říjen, 2009 22:56 Předmět: Drive Calc
Mam dojem, ze by bylo uzitecne (jasne uzitecnost merime podle vlastni potreby , zalozit vlakno venujici se pouzivani Drive Calcu a interpretaci jeho vysledku.
Myslim, ze je tady dost modelaru, kteri jej vyuzivaji a jsou s nim obeznameni na maximalni urovni. Nechcete se podelit o sve zkusenosti ?
Mozna je to jednodusi nez si myslim.
Co treba vzit nejaky motor, regulator, vrtuli a vysvetlit, co se z namerenych hodnot da vycist a z grafu vyvodit ?
Nebo jak postupujete pri hledani optimalni konfigurace pro konkretni motor, pro konkretni letadlo, apod. ?
Registrace: 4.5. 2009 Příspěvky: 935 Bydliště: Praha 6
Zaslal: po 05. říjen, 2009 8:08 Předmět: Re: Drive Calc
TURING napsal:
Mam dojem, ze by bylo uzitecne (jasne uzitecnost merime podle vlastni potreby , zalozit vlakno venujici se pouzivani Drive Calcu a interpretaci jeho vysledku.
Myslim, ze je tady dost modelaru, kteri jej vyuzivaji a jsou s nim obeznameni na maximalni urovni. Nechcete se podelit o sve zkusenosti ?
Mozna je to jednodusi nez si myslim.
Co treba vzit nejaky motor, regulator, vrtuli a vysvetlit, co se z namerenych hodnot da vycist a z grafu vyvodit ?
Nebo jak postupujete pri hledani optimalni konfigurace pro konkretni motor, pro konkretni letadlo, apod. ?
Hm, kdyz jsme u toho, zajimalo by me jak ho prinutit k vypoctu i kdyz to nesedi - v situaci kdy tam sviti "Select smaller propeller".
Jasne ze se tim dostanem mimo bezpecny rozsah proudu a zrejme mimo limity vypoctu, ale stejne by nejaka ta problizna hodnota byla fajn, jenom abych vedel jak moc jsem mimo....
luzr> spust DriveCalc -> nahore file->preference a nasledne si pretahni posuvniky u "exceed motor max current" "exceed battery max current" "exceed prop max rpm" - ale pusti te to nejvic o 50%. Nak _________________ http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=142 http://nakadah.ic.cz
Zaslal: po 05. říjen, 2009 8:17 Předmět: Re: Drive Calc
Luzr napsal:
Hm, kdyz jsme u toho, zajimalo by me jak ho prinutit k vypoctu i kdyz to nesedi - v situaci kdy tam sviti "Select smaller propeller". Jasne ze se tim dostanem mimo bezpecny rozsah proudu a zrejme mimo limity vypoctu, ale stejne by nejaka ta problizna hodnota byla fajn, jenom abych vedel jak moc jsem mimo....
V preferences si mozes nastavit, kolko % mozes pretazit motor. Standardne je tam 10%, mozes si to zvysit az na 50%. Ale treba chapat, ze pri takto pretazenom motore uz ta matematika nie uplne zodpoveda realite.
Zaslal: po 05. říjen, 2009 10:49 Předmět:
Diky.
Napada me dalsi komplex dotazu:
Jestli to dobre chapu, ten proud plati pro statickou situaci (mereni statickeho tahu).
Pokud letadlo leti rychlosti Vopt (coz chapu jako rychlost pri ktere je motor/vrtule v optimalnim rezimu), je najaky zpusob jak odhadnout proud? Nejak tak laicky bych predpokladal ze bude nizsi.... A co tah pri Vopt?
Tfuuuj, hanba !! Zaslouzil bych zastrelit bez moznosti posledniho prani.
Zalozim, stale si myslim smysluplne vlakno, a nestaram se.
Takze, prosim o komentar k me interpretaci vysledku. Vychazim jednak z nazoru z vlakna http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=18882&highlight= a http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=21401&highlight=
a take z toho, ze v novem update Drive Calcu je jiz motor Turnigy SK 35-48/900, ktery mne zajimal. Prikladam graf z DC
1.) Graf zobrazuje zavislosti proudu, otacek, vykonu, ucinnosti pro danou sestavu. Souhlas ?
2.) Zelene oznacenym bodem je oznaceno neco, co bych asi nazval radeji bodem optimalni vykonnosti. Souhlas ?
3.) Vysledek je 35A/262W out/11,14V
4.) Pri teto konfiguraci - motor, regl, vrtule - ja namerim Watt`s Upem - 46A/509W in !/ 10,9.
5.) Kdyz si na grafu vynesu hodnotu proudu, ktery jsem nameril, dostanu v podstate i hodnotu vykonu, ktery jsem zmeril - samozrejme prepocitam W in ucinosti na W out. (mam dojem, ze v nekterem vlakne vyse uvedenem byla vyjadrena jakasi pochybnost, jestli mam spravny motor)
Co ted, chci-li se pohybovat u zeleneho bodu ? Omezit knipl plynu ?
2.) Zelene oznacenym bodem je oznaceno neco, co bych asi nazval radeji bodem optimalni vykonnosti. Souhlas ?
Nesouhlas. Je to bod na kterém "leží" právě zvolená konfigurace motor-vrtule-akumulátor.
TURING napsal:
3.) Vysledek je 35A/262W out/11,14V
4.) Pri teto konfiguraci - motor, regl, vrtule - ja namerim Watt`s Upem - 46A/509W in !/ 10,9.
Z toho vyplývá že jsi buď špatně měřil (pokud byly dodrženy podmínky stejné jako v DC), nebo - pravděpodobněji - je účinnost pohonu úplně někde jinde, než uvádí model motoru v DC... _________________ moje modely na www.rcalbum.com
Registrace: 22.3. 2005 Příspěvky: 8834 Bydliště: Praha 6 Dědina, Letiště: Sobínka, Trněný Újezd
Zaslal: st 07. říjen, 2009 12:14 Předmět:
A co otacky, ty taky meris?
To ze tvuj motor ma jine kv, nez co maj cinani nekde napsany je klidne mozny. _________________ Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Moje modely - http://poletuchy.ic.cz/hangar/
to Powder - ty jsi mne zboural me uvahy . Mel jsem za to, ze graf (odhlizim od zobrazenych fukcnich zavislosti ucinost a otacky) mne ukazuje zavislost vykonu na prikonu pro danou konfiguraci. Pokud by to bylo jak rikas, tak bych nemusel delat graf zavislosti, ne ? Co jsou potom hodnoty "pred" a "za" zelenym bodem ?
to Abu - bohuzel, otacky nemam zatim cim merit
to Powder - ty jsi mne zboural me uvahy . Mel jsem za to, ze graf (odhlizim od zobrazenych fukcnich zavislosti ucinost a otacky) mne ukazuje zavislost vykonu na prikonu pro danou konfiguraci. Pokud by to bylo jak rikas, tak bych nemusel delat graf zavislosti, ne ? Co jsou potom hodnoty "pred" a "za" zelenym bodem ?
Prostě je to jen graf, který ukazuje jak se motor chová při různé "zátěži" - tedy s různými vrtulemi...
Zelený, je pracovní bod s aktuálně vybranou vrtulí (zátěží) při daném napětí. Vlevo od něj je charakter motoru při menší zátěži, vpravo větší. Toť vše. _________________ moje modely na www.rcalbum.com
Zaslal: čt 08. říjen, 2009 1:01 Předmět:
powder napsal:
TURING napsal:
Prostě je to jen graf, který ukazuje jak se motor chová při různé "zátěži" - tedy s různými vrtulemi...
Pokud to dobře chápu, tak "staticky" - bez pohybu.
Když se začně letadlo hýbat, klesne relativní rychlost vrtule proti vzduchu a příkon se sníží.
Tak tak. Vzorce jsou stavěny pro určitý tlak a rychlost proudění okolního vzduchu. V DC je rychlost 0 a tlak konstantní. _________________ moje modely na www.rcalbum.com
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Přejít na stránku 1, 2, 3, 4Další
Strana 1 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.