Welcome to RC Mania!

Moduly
· Domů
· Ankety
· Archív článků
· Diskuze
· Můj účet
· Najít
· Odkazy
· Poslat příspěvek
· Soubory ke stažení
· Statistika
· Témata
· Video

Reklama Modelfun

Nová vlákna

Bude nekdo objednávat z HC ?
 Plánek na model PRESTO- 132S edice
 Skycat zdarma
 SBACH342 - jaký motor?
 Hlavní rozdíly mezi RC-V2 a F3F
 RCEK/RCEJ Elan Reichard
 kdo nedrží rovnováhu tak ven!
 P. nový tréninkový kříž
 Náhradní díly Blade SR s velkou slevou
 Kde zapojit napájení příjímače?

Fóra RC Mania

Návštěvnost

návštěv od 16.5.2003

NAVRCHOLU.cz dnes

TOPlist
TOPlist

English Menu
Home
Bilingual articles
Search this site
Discussion in English
Email us

Diskuze

rcmania.cz
RC model hobby web

FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 Osobní nastaveníOsobní nastavení   Přihlásit se pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

Délka kabelů od baterie k regulátoru
Přejít na stránku 1, 2  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra rcmania.cz -> Elektronika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Michal_N
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrace: 23.3. 2009

PříspěvekZaslal: út 28. červenec, 2009 15:49    Předmět: Délka kabelů od baterie k regulátoru Citovat

Podle tohoto vlákna http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=952523 mohou dlouhé kabely mezi baterií a regulátorem způsobit poškození regulátoru.

Zajímavá jsou stanoviska výrobců regulátorů k této věci - viz např. Schulze - http://www.schulze-elektronik-gmbh.de/tips_e.htm , Castle Creations - http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=1537846&postcount=28 a http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=4833040&postcount=5 , Hacker - http://www.hacker-motoren.de/images/Master-manual-Engl.pdf (kapitola Safety and operating instructions) .

Je to podstatné hlavně u modelů s velkým výkonem motoru, viz níže. Situace se dá zlepšit připojením LOW ESR kondenzátorů na kabely od baterie co nejblíže k regulátoru.

Délka kabelů od regulátoru k motoru by měla být také co nejmenší, ale delší kabely by neměly poškodit regulátor ani motor. Mohou ale způsobovat rádiové interference, což se dá snížit jejich vzájemným zkroucením.

Ve vláknu jsou podrobně rozebrané příčiny problému. Stručně shrnuto pro ty, co nerozumí anglicky:
Regulátory pracují na principu PWM. Tím vzniká silně impulsní odběr proudu z baterie. Vzhledem k frekvenci PWM se začíná uplatňovat vlastní indukčnost vodičů mezi baterií a regulátorem.
Dochází vlastně ke spínání a rozpínání této indukčnosti, čímž vnikají na napájecím vstupu regulátoru napěťové špičky. Kondenzátory na vstupu regulátoru tyto špičky potlačují.

Čím větší je délka kabelů mezi baterií a regulátorem, tím mají kabely větší indukčnost a tím větší jsou i napěťové špičky. Zároveň rostou i nabíjecí a vybíjecí proudy kondenzátorů na vstupu regulátoru a ty se silně zahřívají. Tím se podstatně snižuje jejich životnost.

Velikost napěťových špiček zásadně závisí na napájecím napětí a proudovém odběru. V tomto testu http://www.rcmf.co.uk/4um/index.php/topic,50366.msg569630.html#msg569630 byly regulátory testované při napájecím napětí 24V a proudovém odběru 55A. Už při délce kabelů mezi bat. a reg. 27 cm byla velikost napěťových špiček 100V. Pro délku kabelů 80 cm už to bylo 430V a pro 140 cm kabely 700V - testované regulátory se tím samozřejmě během chvilky zničily.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
rakos
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrace: 4.1. 2008

PříspěvekZaslal: út 28. červenec, 2009 16:12    Předmět: Citovat

zdravim -
mohu to pochopit tak, že raději regulátor hned k baterce a raději "delší" přívody k motoru?? Delší myslím tak do 30-ti cm.
Protože do gondoly se mi právě regly už moc nevejdou a měl jsem zato, že regl témeř "musí" být co nejblíže motoru, na rozdíl od délky regl - baterie. Protože vždy vychází jedna strana vedené delší, takže raději ta strana baterie - regl kratší a delší přívod k motorům.
Jo a mluvím o příkonech řádově do 500 W, spíš méně. Dík Mrkající
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
lubo1
Mazák
Mazák

Registrace: 11.4. 2008

PříspěvekZaslal: út 28. červenec, 2009 16:30    Předmět: Citovat

rakos napsal:
zdravim -
mohu to pochopit tak, že raději regulátor hned k baterce a raději "delší" přívody k motoru?? Delší myslím tak do 30-ti cm.
Protože do gondoly se mi právě regly už moc nevejdou a měl jsem zato, že regl témeř "musí" být co nejblíže motoru, na rozdíl od délky regl - baterie. Protože vždy vychází jedna strana vedené delší, takže raději ta strana baterie - regl kratší a delší přívod k motorům.
V návode u Jetiho bolo upozornenie, že káble medzi reglom a motorom sa nesmú predlžovať a v prípade nutnosti sa má predlžiť kábel medzi aku a reglom....
Michal_N
Zkušený debatér
Zkušený debatér

PříspěvekZaslal: út 28. červenec, 2009 17:12    Předmět: Citovat

lubo1 napsal:
V návode u Jetiho bolo upozornenie, že káble medzi reglom a motorom sa nesmú predlžovať a v prípade nutnosti sa má predlžiť kábel medzi aku a reglom....

Jsi si tím jistý? Třeba tady http://www.jetimodel.cz/data_downloads/11/adv_pro_cz.pdf se zrovna v návodu u JETI píše (část Obecné zásady):
"vodiče k pohonným akumulátorům je možné prodloužit na max. délku 20 cm."
Michal_N
Zkušený debatér
Zkušený debatér

PříspěvekZaslal: út 28. červenec, 2009 17:25    Předmět: Citovat

rakos napsal:
zdravim -

Jaká je max povolená vzdálenost mezi baterií a regulátorem závisí na konkrétním výrobci (jak ten obvod navrhl). Zkus se podívat do návodu k obsluze.
V těch odkazech, které jsem výše uvedl má např. Schulze max délku 20 cm, Hacker 15 cm, JETI 20 cm, Castle Creations 12".
Billy Bob Bean
Mazák
Mazák

Registrace: 29.6. 2006

PříspěvekZaslal: út 28. červenec, 2009 17:42    Předmět: Citovat

Velice zajímavé.
Jednu dobu jsem provozoval model, kde byly kabely od baterky k reglu dlouhý 60cm. Příkon motoru kolem 200W poháněnej tříčlánkem. Kabely jsem měl kroucený. Žádný problém jsem nikdy nezaznamenal. Ale za změření špiček by to stálo.
Sněžník 01
Fan Trainer - variace na L-29
Pro všechny mnou zrušená letadla - budiž jim zem lehká.
http://www.rcalbum.com/index.php?sum=39&amode=
Jeti DUPLEX
Michal_N
Zkušený debatér
Zkušený debatér

PříspěvekZaslal: út 28. červenec, 2009 18:42    Předmět: Citovat

Billy Bob Bean napsal:
Velice zajímavé.
Jednu dobu jsem provozoval model, kde byly kabely od baterky k reglu dlouhý 60cm. Příkon motoru kolem 200W poháněnej tříčlánkem. Kabely jsem měl kroucený. Žádný problém jsem nikdy nezaznamenal. Ale za změření špiček by to stálo.

Toto je čistě jen můj názor, podle toho, co jsem o tom zatím zjistil. V takové konfiguraci, jakou uvádíš, bych předpokládal postupnou degradaci a ztrátu kapacity vstupního kondenzátoru.

Tím se napěťové špičky postupně zvětšují, až můžou dosáhnout hranice, kdy dojde k průrazu spínacích tranzistorů. Jestli se to opravdu stane záleží samozřejmě na tom, jak dlouho to tak používáš, na konkrétní konstrukci regulátoru a na dimenzování jeho součástek. Taky velmi dobré chlazení regulátoru může zabránit přehřívání vstupního kondenzátoru.

Regulátor už taky může být takovým provozem "načatý" a závada se může projevit až po jeho přendání do modelu s větším příkonem.

Každopádně je 60 cm mezi baterií a regulátorem už hodně. Asi by bylo vhodné ty kabely příště zkrátit.
Fox
Mazák
Mazák

Registrace: 27.6. 2006

PříspěvekZaslal: út 28. červenec, 2009 19:30    Předmět: Citovat

Zkrucením vodičů se zmenší jejich indukčnost ?
A neroste zároveň s jejich dékou i jejich kapacita ?
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
coro
Mazák
Mazák

Registrace: 9.5. 2006

PříspěvekZaslal: út 28. červenec, 2009 20:36    Předmět: Citovat

Tu máte niečo od MGM po česky.
http://mgm-compro.cz/index.php?cat=technicke-informace , v pdf "destrukce regul....." - samozrejme že nejde len o brzdenie ale aj o zachytenie špičiek pri PWM riadení výkonu.
Dlhé vodiče medzi reglom a motorom znižujú účinnosť, a možno dokonca spôsobia problémy s vypadávaním motora či jeho roztáčaním, ale nezhorí regl.

Nesúhlasím s tým, že to záleží na výrobcovi a konštrukcii reglu. Záleží to na konkrétnom motore že aké špičky jeho vinutie generuje, a na kondíkoch reglu - ich kvalite, kapacite, a aktuálnom stave.. A samozrejme aj na tom pripojení pohonného aku, jeho odpore a indukčnosti, a aj na vlastnostiach použitej sady... bla bla. Proste sa tam dostane nejaké napätie, jeho výška sa raz dostane na úroveň kedy sa prerazia fety a hotovo. Fety tiež majú rôzne maximálne napätie, takže ano na každom regli to je inak...
Ale to že regl niekomu na dlhých kábloch doteraz nezhorel, neznamená, že o týždeň mu nezhorí - záleží na tom ako starnú tie kondíky, sú tam podstatné.
Jo a keď má niekto káble kratšie, to ešte tiež neznamená že je "za vodou". Mne osobne regl zhorel za letu po 5 rokoch - no veď samozrejme, na elyt kondík, asi nikto nedá záruku viac než 2 roky..
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Billy Bob Bean
Mazák
Mazák

Registrace: 29.6. 2006

PříspěvekZaslal: út 28. červenec, 2009 20:54    Předmět: Citovat

No tak to je dost na pytel.
Regl byl 18A dualsky. Lítal v F-15, měl za sebou kolem 50 startů. Ten regl pak lítal 1.5 roku v akrobatu kde měl baterky blízko.
Dá se tomu nějak zabránit? Plánju stavět mnohem větší jet na 1.5kW pohon a baterky budou od reglu docela daleko, taky to vidím na těch 60cm.
Šlo by to odchytit zenerkama, transilama nebo čímkoli jiným?
Sněžník 01
Fan Trainer - variace na L-29
Pro všechny mnou zrušená letadla - budiž jim zem lehká.
http://www.rcalbum.com/index.php?sum=39&amode=
Jeti DUPLEX
JMalik
Mazák
Mazák

Registrace: 13.11. 2008

PříspěvekZaslal: út 28. červenec, 2009 22:19    Předmět: Citovat

Billy Bob Bean napsal:
No tak to je dost na pytel.
Regl byl 18A dualsky. Lítal v F-15, měl za sebou kolem 50 startů. Ten regl pak lítal 1.5 roku v akrobatu kde měl baterky blízko.
Dá se tomu nějak zabránit? Plánju stavět mnohem větší jet na 1.5kW pohon a baterky budou od reglu docela daleko, taky to vidím na těch 60cm.
Šlo by to odchytit zenerkama, transilama nebo čímkoli jiným?

Nešlo,
ale šlo by zkonzultovat s výrobcem tu konkrétní sestavu a dá se navrhnout řešení (osobní zkušenost mám s tímhle s MGM a Schulze ). Řešil jsem asi dvakrát tu délku kabelů a naposledy (asi před dvěma měsíci) brzdu s MGM Compro.
coro
Mazák
Mazák

Registrace: 9.5. 2006

PříspěvekZaslal: út 28. červenec, 2009 22:32    Předmět: Citovat

čiste teoreticky, by na to mohol zafungovať varistor alebo možno transil. Ale to je len nápad a hlavne by to mohlo zafungovať ako záchrana na občasné náhodné kixy, nie na zachytávanie 8000 pulzov za sekundu pri každom rozopnutí PWM.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
JMalik
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: út 28. červenec, 2009 22:47    Předmět: Citovat

Myslím,že skutečně nejvhodnější je pořešit ten konkrétní případ s výrobcem reglu. Regl zná detailně (tady se můžeme jenom dohadovat jak by tam mohlo být něco řešené) a zná chování reglu s většinou motorů, případně si to může odzkoušet.
arda1
Mazák
Mazák

Registrace: 31.7. 2005

PříspěvekZaslal: út 28. červenec, 2009 23:11    Předmět: Citovat

S tím souhlasím-ale nějak nechápu potřebu třeba 60cm dlouhých kabelů od baterek k reglu snad jedině u dvoumotoráku.
JMalik
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: út 28. červenec, 2009 23:16    Předmět: Citovat

No, na 60cm mu to snad nevyjde, něco je taky ta délka mezi reglem a motorem, ale jestli plánuje nějakého Raptora s dmychadlem vzadu, tak to dováží aku vepředu a delší to bude.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra rcmania.cz -> Elektronika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Přejít na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejít na: