Welcome to RC Mania!

Moduly
· Domů
· Ankety
· Archív článků
· Diskuze
· Můj účet
· Najít
· Odkazy
· Poslat příspěvek
· Soubory ke stažení
· Statistika
· Témata
· Video

Reklama Modelfun

Nová vlákna

Plánek Modelář č. 15(S)
 Motor pro oldtimera
 rcm.cz
 Výběr motoru a regulátoru
 Predám prijímače Assan
 Prodám Assan - krabička JR
 A123 jeden clanek
 Kolik váží Dx5
 Turnigy NTM 35-36 1400Kv
 Prijimac assan

Fóra RC Mania

Návštěvnost

návštěv od 16.5.2003

NAVRCHOLU.cz dnes

TOPlist
TOPlist

English Menu
Home
Bilingual articles
Search this site
Discussion in English
Email us

Diskuze

rcmania.cz
RC model hobby web

FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 Osobní nastaveníOsobní nastavení   Přihlásit se pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

Piper J3 Cub
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra rcmania.cz -> Spalovací motory
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
veka1
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrace: 17.12. 2008

PříspěvekZaslal: so 07. březen, 2009 2:13    Předmět: Citovat

DAF napsal:
Já vím, že to funguje. Jen jde o to, odkud začneš těch 15 st. měřit. Když vedeš polohou těžiště svislici, zapíchneš úhloměr na spodní hraně obrysu trupu, vypadá to jinak, než když to zaopíchneš na horním obrysu. Když pak změříš vzdálenost osy kola od svislice (vodorovně) vyjde ti pokaždé jiný rozměr. Kdybychom sedeli u stolu, nakreslím jak to myslím, přes PC to neumím, tak se to snažím popsat. Ty obrázky s nakreslenými úhly znám, a to jak dvoukoláku s ostruhou, tak tříkoláku.

Jasně, chápu,

pomineme stádium návrhu ,nebo rozhodovací proces při nákupu, kde platí buď znalost problematiky , nebo konzultace s jinými uživateli...

Modelová situace:
- máme hotový , vyvážený model, který celkem letí , je ve vzduchu dobře ovladatelný, jenom na zemi jsou s ním problémy.
Pro kontrolu správné polohy podvozku a směru následného posunutí potřebuji zjistit "výškovou " polohu těžiště.
Model jednoduše pověsím ( na špagátek, volně v prostoru) za koncový oblouk (upevnění si vyřeší každý sám) .Jednou vytvořím bod zavěšení na náběžné hraně koncového profilu , jednou na odtokové htaně a jednou někde v půlce profilu.
Z upevňovacích bodů spustím pokaždé malou olovnici až k bočnici trupu. Hrot olovnice ukáže přibližně stejné místo na trupu ve všech případech = skoro reálne těžiště. Tloušťku trupu klidně zanedbám, rozptyl měření bude cca v 2-5mm. To je celkem dostatečná přesnost pro další měřicí a rozhodovací proces. Velmi šťastný

Pozn. Tento problém tj. určení výšky těžiště jsem musel kromě R/C modelů vyřešit i u každého svého F2B akrobata a dalších upoutaných modelů (makety, SUM).
Tam kromě pdélné i příčné polohy osy podvozku (ovlivňuje kvalitu vzletu a přistání), bylo nutné zjistit, v kterém místě koncového oblouku vyvést dráty z křídla.
Místo ,kde vystupují dráty ven z křídla je bod , který značně ovlivní polohu modelu za letu (model letí vybočeně, visí křídlem dolu ,nebo nahoru...). Posouváním jeho polohy (dopředu ,dozadu ,nahoru ,dolů) najdu optimum ,kdy trup modelu letí po tangentě kruhu a křídlo bez vzepětí ,je při pohledu zepředu v jedné přímce s dráty jak za letu , tak i při povešení na hřebík Usmívající .
Když to nijak nevychází, musím odlehčit podvozek (to je to jednoduché řešení) ,nebo výškově posouvat křídlo , vop ,motor navzájem , až dosáhnu potřebné vyváženosti. To je to zložitější řešení , které dělám obvykle až na následujícím modelu stejného typu.
Je jasné ,že v tomto případě jde o ladění vlastností soutěžního speciálu, šitého na míru povaze pilota a "vo tom, to je" Velmi šťastný .

PS. jsou to dlouhé příspěvky ,ale snad některým z vás pomůžou pochopit a vyřešit , na začátku vlákna ,nastolený problém.

veka1
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
DAF
Mazák
Mazák

Registrace: 9.1. 2007

PříspěvekZaslal: so 07. březen, 2009 9:10    Předmět: Citovat

Tak přesně to je ten problém. Umím vypočítat polohu těžiště (určit polohu na půdorysu eroplánu). Vyškově to je početní oříšek, nikde jsem to nenašel, nevychází se při tom z žádné geometrie modelu, ale z rozložení hmot. "Zednická" olovnice je elegantní řešení. Bohužel jde uplatnit až na téměř hotovém modelu.
lexaj
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrace: 22.2. 2009

PříspěvekZaslal: po 23. březen, 2009 21:22    Předmět: Citovat

AHoj, děkuji za všechny příspěvky s radami a návody. Vyřešil jsem to tak, že při startu nedávám plný plyn, kolečko jede po zemi a drží směr, přitáhnu výškovku, čímž se mi kolečko lepí na zem a postupně přidávám plyn a povoluji výškovku. Když je ocas ve vzduchu, dám plný plyn a pomalu přitahuji a éro jde nahoru bez problémů. Poradil mi kamarád, který má stejného Pipera J 3 Cub 1720mm rozpětí. Díky.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
kf
Mazák
Mazák

Registrace: 30.3. 2008

PříspěvekZaslal: po 23. březen, 2009 22:50    Předmět: Citovat

Ahoj,
jsem rád, že ses dopracoval přesně k tomu, co jsem psal ve svém druhém a třetím příspěvku, tak hodně povedených startů ! Mrkající
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
martin.bara
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrace: 1.5. 2009

PříspěvekZaslal: po 04. květen, 2009 19:15    Předmět: Citovat

Máš tam rozbíhavost.

Mám to samé éro doma a mněl jsem úplně stejné problémy.
veka1
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrace: 17.12. 2008

PříspěvekZaslal: po 04. květen, 2009 23:20    Předmět: Citovat

martin.bara napsal:
Máš tam rozbíhavost.

Mám to samé éro doma a mněl jsem úplně stejné problémy.

když bude zbíhavost v pořádku , jak to ovlivní další konstrukční chyby (poloha osy kol vzhledem k těžišti -viz několik mých předchozích příspěveků) , teda jak zbíhavost změní převládající nevhodnou momentovou rovnováhu?

Jinak ,souhlas, kola by měli být rovnoběžné , nebo mít mírnou sbíhavost ,to je jeden z předpokladů , že podvozek bude fungovat správně.

veka1
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
martin.bara
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrace: 1.5. 2009

PříspěvekZaslal: út 05. květen, 2009 20:15    Předmět: Citovat

Naprosto s tebou souhlasím.
Sorry , ale já si neuvědomil, že jsem dělal kompletně nový podvozek.
Jelikož , když jsem s Piperem začínal , tak jsem zároveň i (znovu začínal) po 15-ti letech lítat a po pár tvrdších přistání už mně nebavilo pořád ty dráty rovnat.
Tak jsem koupil 5-tku pružinovej drát , švajcem nahřál , naohýbal , přivařil zadní vytvarovanou zpěru , oka na provázání a celý rozumně zakalil a podvozek je jak víno. Prokřížil jsem to drátama do kola s pružinama z ferony s černou smršťovačkou a je to super.

Letu zdar Martin
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra rcmania.cz -> Spalovací motory Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

Přejít na: