Já vím, že to funguje. Jen jde o to, odkud začneš těch 15 st. měřit. Když vedeš polohou těžiště svislici, zapíchneš úhloměr na spodní hraně obrysu trupu, vypadá to jinak, než když to zaopíchneš na horním obrysu. Když pak změříš vzdálenost osy kola od svislice (vodorovně) vyjde ti pokaždé jiný rozměr. Kdybychom sedeli u stolu, nakreslím jak to myslím, přes PC to neumím, tak se to snažím popsat. Ty obrázky s nakreslenými úhly znám, a to jak dvoukoláku s ostruhou, tak tříkoláku.
Jasně, chápu,
pomineme stádium návrhu ,nebo rozhodovací proces při nákupu, kde platí buď znalost problematiky , nebo konzultace s jinými uživateli...
Modelová situace:
- máme hotový , vyvážený model, který celkem letí , je ve vzduchu dobře ovladatelný, jenom na zemi jsou s ním problémy.
Pro kontrolu správné polohy podvozku a směru následného posunutí potřebuji zjistit "výškovou " polohu těžiště.
Model jednoduše pověsím ( na špagátek, volně v prostoru) za koncový oblouk (upevnění si vyřeší každý sám) .Jednou vytvořím bod zavěšení na náběžné hraně koncového profilu , jednou na odtokové htaně a jednou někde v půlce profilu.
Z upevňovacích bodů spustím pokaždé malou olovnici až k bočnici trupu. Hrot olovnice ukáže přibližně stejné místo na trupu ve všech případech = skoro reálne těžiště. Tloušťku trupu klidně zanedbám, rozptyl měření bude cca v 2-5mm. To je celkem dostatečná přesnost pro další měřicí a rozhodovací proces.
Pozn. Tento problém tj. určení výšky těžiště jsem musel kromě R/C modelů vyřešit i u každého svého F2B akrobata a dalších upoutaných modelů (makety, SUM).
Tam kromě pdélné i příčné polohy osy podvozku (ovlivňuje kvalitu vzletu a přistání), bylo nutné zjistit, v kterém místě koncového oblouku vyvést dráty z křídla.
Místo ,kde vystupují dráty ven z křídla je bod , který značně ovlivní polohu modelu za letu (model letí vybočeně, visí křídlem dolu ,nebo nahoru...). Posouváním jeho polohy (dopředu ,dozadu ,nahoru ,dolů) najdu optimum ,kdy trup modelu letí po tangentě kruhu a křídlo bez vzepětí ,je při pohledu zepředu v jedné přímce s dráty jak za letu , tak i při povešení na hřebík .
Když to nijak nevychází, musím odlehčit podvozek (to je to jednoduché řešení) ,nebo výškově posouvat křídlo , vop ,motor navzájem , až dosáhnu potřebné vyváženosti. To je to zložitější řešení , které dělám obvykle až na následujícím modelu stejného typu.
Je jasné ,že v tomto případě jde o ladění vlastností soutěžního speciálu, šitého na míru povaze pilota a "vo tom, to je" .
PS. jsou to dlouhé příspěvky ,ale snad některým z vás pomůžou pochopit a vyřešit , na začátku vlákna ,nastolený problém.
Registrace: 9.1. 2007 Příspěvky: 2010 Bydliště: Praha 8
Zaslal: so 07. březen, 2009 9:10 Předmět:
Tak přesně to je ten problém. Umím vypočítat polohu těžiště (určit polohu na půdorysu eroplánu). Vyškově to je početní oříšek, nikde jsem to nenašel, nevychází se při tom z žádné geometrie modelu, ale z rozložení hmot. "Zednická" olovnice je elegantní řešení. Bohužel jde uplatnit až na téměř hotovém modelu. _________________ http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=58
AHoj, děkuji za všechny příspěvky s radami a návody. Vyřešil jsem to tak, že při startu nedávám plný plyn, kolečko jede po zemi a drží směr, přitáhnu výškovku, čímž se mi kolečko lepí na zem a postupně přidávám plyn a povoluji výškovku. Když je ocas ve vzduchu, dám plný plyn a pomalu přitahuji a éro jde nahoru bez problémů. Poradil mi kamarád, který má stejného Pipera J 3 Cub 1720mm rozpětí. Díky.
Mám to samé éro doma a mněl jsem úplně stejné problémy.
když bude zbíhavost v pořádku , jak to ovlivní další konstrukční chyby (poloha osy kol vzhledem k těžišti -viz několik mých předchozích příspěveků) , teda jak zbíhavost změní převládající nevhodnou momentovou rovnováhu?
Jinak ,souhlas, kola by měli být rovnoběžné , nebo mít mírnou sbíhavost ,to je jeden z předpokladů , že podvozek bude fungovat správně.
Naprosto s tebou souhlasím.
Sorry , ale já si neuvědomil, že jsem dělal kompletně nový podvozek.
Jelikož , když jsem s Piperem začínal , tak jsem zároveň i (znovu začínal) po 15-ti letech lítat a po pár tvrdších přistání už mně nebavilo pořád ty dráty rovnat.
Tak jsem koupil 5-tku pružinovej drát , švajcem nahřál , naohýbal , přivařil zadní vytvarovanou zpěru , oka na provázání a celý rozumně zakalil a podvozek je jak víno. Prokřížil jsem to drátama do kola s pružinama z ferony s černou smršťovačkou a je to super.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Přejít na stránku Předchozí1, 2, 3
Strana 3 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.