Welcome to RC Mania!

Moduly
· Domů
· Ankety
· Archív článků
· Diskuze
· Můj účet
· Najít
· Odkazy
· Poslat příspěvek
· Soubory ke stažení
· Statistika
· Témata
· Video

Reklama Modelfun

Nová vlákna

Bude nekdo objednávat z HC ?
 Plánek na model PRESTO- 132S edice
 Skycat zdarma
 SBACH342 - jaký motor?
 Hlavní rozdíly mezi RC-V2 a F3F
 RCEK/RCEJ Elan Reichard
 kdo nedrží rovnováhu tak ven!
 P. nový tréninkový kříž
 Náhradní díly Blade SR s velkou slevou
 Kde zapojit napájení příjímače?

Fóra RC Mania

Návštěvnost

návštěv od 16.5.2003

NAVRCHOLU.cz dnes

TOPlist
TOPlist

English Menu
Home
Bilingual articles
Search this site
Discussion in English
Email us

Diskuze

rcmania.cz
RC model hobby web

FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 Osobní nastaveníOsobní nastavení   Přihlásit se pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

Jak lepit purexem?

Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra rcmania.cz -> Dílna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
zdekar
Mazák
Mazák

Registrace: 21.4. 2008

PříspěvekZaslal: ne 22. červen, 2008 14:23    Předmět: Jak lepit purexem? Citovat

Zdravím, koupil jsem si purex standard a chci slepit křídlo z EPP. Nikdy jsem purexem nelepil (stavím první model). Chtěl jsem na zkoušku slepit 2 kousky... kápnul jsem tedy kapku purexu na jednu stranu a druhou přiložil a nechal tak 25 minut. Pořád to ale nějak nepění, akorát se to tak nějak vsáklo do toho EPP.

Pokud to půjde slepit, kolik se toho má dát na slepení křídla? Stačí třeba jen pruh uprostřed, nebo se má namazat celá plocha?

Dnes mám nějaký špatný den (nic mi nefunguje), možná že jsem si tak koupil i nefunkční lahvičku purexu Usmívající
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
mirak
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrace: 22.3. 2008

PříspěvekZaslal: ne 22. červen, 2008 14:56    Předmět: Citovat

Trpělivost. Purex standart schne několik hodin. Purex rapid je tuhý asi za hodinu. Letadlo z EPP jde ve většině pípadů slepit jenom vteřinovým lepidlem a kdyz použiješ aktivátor tak to jde pěkně od ruky. Purex se používá jenom tam kde potřebuješ doplnit chybějící mateiál. Má také nevýhodu, že časem zežloutne a na viditelných místech to může vadit.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
zdekar
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: ne 22. červen, 2008 15:07    Předmět: Citovat

Takže jak to mám slepit tím purexem? Mám to natřít na celou plochu spoje, přiložit k sobě a nechat několik hodin odležet (třeba do druhého dne)? Nebo si mám radši koupit jiné lepidlo, třeba to vteřinové?

Letadlo celé z EPP mít nebudu, trup a část ocasu bude z jiného materiálu (stavební deska, zřejmě něo jako depron). Takže později budu potřebovat slepit i část z EPP a část z toho druhého materiálu.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
hladas94
Mazák
Mazák

Registrace: 3.11. 2007

PříspěvekZaslal: ne 22. červen, 2008 16:02    Předmět: Citovat

Hlavně pořádně navlhčit!

Např - před nanesením lepidla spoj potřeš nacucanou houbičkou.

Jinak když už lepím purexem, tak lepím RAPIDEM (rychloschnoucí), tak vytvrzrní trvá cca 10-15 min
zdekar
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: ne 22. červen, 2008 21:26    Předmět: Citovat

Moc díky za odpovědi. To s tím navlhčením jsem si už ale přečetl pozdě... No uvidím, když to zítra nebude pořádně držet, tak to zkusím slepit znovu. Usmívající
jio
Mazák
Mazák

Registrace: 19.8. 2005

PříspěvekZaslal: ne 22. červen, 2008 23:40    Předmět: Citovat

zdekar napsal:
Moc díky za odpovědi. To s tím navlhčením jsem si už ale přečetl pozdě...

To je dobře, že jsi to přečetl pozdě.

hladas94 napsal:
Hlavně pořádně navlhčit!

To není dobrá rada!

Purexem se natřou slabou vrstvou obě plochy, zafixují se a nechá se to vytvrdit. Na vodu přitom zapomeň.

Voda (navlhčení) se použije, když potřebuji vyplnit nějaký prostor bez požadavku na pevnost. Purex pak napění a chová se obdobně jako montážní pěna, ale se sníženou pevností spoje. To, že se Purex při zkoušce propěnil do materiálu je dobré a žádoucí.

Pokud se týká lepení sekundovým lepidlem (CA), tak pozor na to, že výsledný spoj bývá křehký. Ne vždy to je dobré. Občas se to lepení CA řeší tak, že se na jednu stranu nanese CA a druhá strana se stříkne aktivátorem. Pak se obě strany k sobě přiloží a přitom vzniká zvukový a čichový dojem, jako by se obě strany svařily. Nevýhodou tohoto postupu je, že se musí strefit napoprvé. Oprava není možná. Proto se dá použít druhá metoda, tj. obě strany natřít CA, přiložit k sobě a přestříknout shora spoj aktivátorem.

Ještě je jedna metoda použitelná u silnějších spojů (větší tloušťka). Obvod spoje se natře CA, vnitřek spoje Purexem, Přiloží se k sobě, zafixuje a stříkne aktivátorem. CA drží obvod a PUREX má dost času na vyplnění prostoru a propěnění do spár.

Já osobně v případě lepení EPP raději používám 30 minutový epoxid. Ten má ale jednu nevýhodu a to, že obě lepené plochy musí dobře lícovat. Purexu to nevadí. I se vzdušnou vlhkostí se propění a drobné nerovnosti vyplní. Epoxy ne.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
zdekar
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: po 23. červen, 2008 9:49    Předmět: Citovat

Hmmm... tak zase pozdě... Brzo ráno jsem na křídlo koukal a pevně byla spojená jen spodní část křídla, zbytek se odlepoval, tak jsem tam káp trochu vody a přidal purex... už to krásně pěnilo. A teď čtu, že se to tedy nemá?

No uvidím, jestli to bude držet, tak to nechám být jinak to asi rozříznu, zbrousím a začnu znova Smutný
klauz
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrace: 13.6. 2007

PříspěvekZaslal: po 23. červen, 2008 11:26    Předmět: Citovat

u purexu jsem měl problém s lepením extrudovaného polystyrenu - mají hladký povrch a purex se na to moc nechytal. udělal jsem několik pokusů - vždycky se to při použití násilí odlouplo. stačilo povrch narušit hrubým smirkem (používal jsem 80), a pevnost se velmi zvýšila - lámalo se to v materiálu a ne ve spoji.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Kerberos
Mazák
Mazák

Registrace: 8.6. 2005

PříspěvekZaslal: po 23. červen, 2008 13:43    Předmět: Citovat

pokud máš hladké styčné plochy, tak do nich udělej pár dírek, já třeba párkrát píchnu šroubovákem, pak namažu, přimáčknu a spoj přelepim páskou, purex nevypění ven. a lepší teda použít rapid
jio
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: po 23. červen, 2008 21:39    Předmět: Citovat

klauz napsal:
u purexu jsem měl problém s lepením extrudovaného polystyrenu - mají hladký povrch a purex se na to moc nechytal. udělal jsem několik pokusů - vždycky se to při použití násilí odlouplo. stačilo povrch narušit hrubým smirkem (používal jsem 80), a pevnost se velmi zvýšila - lámalo se to v materiálu a ne ve spoji.

Na tento povrch spíše UHU Por nebo LA tmel.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
jio
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: po 23. červen, 2008 21:40    Předmět: Citovat

Kerberos napsal:
pokud máš hladké styčné plochy, tak do nich udělej pár dírek, já třeba párkrát píchnu šroubovákem, pak namažu, přimáčknu a spoj přelepim páskou, purex nevypění ven. a lepší teda použít rapid

To přelepení páskou je dobré zdůraznit.
Kerberos
Mazák
Mazák

Registrace: 8.6. 2005

PříspěvekZaslal: po 23. červen, 2008 22:05    Předmět: Citovat

jio napsal:

To přelepení páskou je dobré zdůraznit.

jo, buď zdůraznit nebo pak odloupávat žlutý kouličky Velmi šťastný
zdekar
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: út 24. červen, 2008 9:52    Předmět: Citovat

Tak už to mám slepené. Půlka s vodou i půlka bez držej fest. Vypěněnej purex jsem přebrousil, příště použiju pásku Usmívající . Ještě budu potřebovat zalepit výztuhy, ale na to si asi koupím vteřiňák, aby to nebylo moc přežlucené Usmívající .
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra rcmania.cz -> Dílna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejít na: