| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
zdekar Mazák

Registrace: 21.4. 2008 Příspěvky: 628 Bydliště: Týniště
|
Zaslal: ne 22. červen, 2008 14:23 Předmět: Jak lepit purexem? |
|
|
Zdravím, koupil jsem si purex standard a chci slepit křídlo z EPP. Nikdy jsem purexem nelepil (stavím první model). Chtěl jsem na zkoušku slepit 2 kousky... kápnul jsem tedy kapku purexu na jednu stranu a druhou přiložil a nechal tak 25 minut. Pořád to ale nějak nepění, akorát se to tak nějak vsáklo do toho EPP.
Pokud to půjde slepit, kolik se toho má dát na slepení křídla? Stačí třeba jen pruh uprostřed, nebo se má namazat celá plocha?
Dnes mám nějaký špatný den (nic mi nefunguje), možná že jsem si tak koupil i nefunkční lahvičku purexu  _________________ Aerobird 3 RTF,
Optic 6, Assan, Eagle Sport
Parabolic od Robbe |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
mirak Protřelejší uživatel

Registrace: 22.3. 2008 Příspěvky: 180 Bydliště: Baťov-mirakuc@tiscali.cz
|
Zaslal: ne 22. červen, 2008 14:56 Předmět: |
|
|
| Trpělivost. Purex standart schne několik hodin. Purex rapid je tuhý asi za hodinu. Letadlo z EPP jde ve většině pípadů slepit jenom vteřinovým lepidlem a kdyz použiješ aktivátor tak to jde pěkně od ruky. Purex se používá jenom tam kde potřebuješ doplnit chybějící mateiál. Má také nevýhodu, že časem zežloutne a na viditelných místech to může vadit. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
zdekar Mazák

|
Zaslal: ne 22. červen, 2008 15:07 Předmět: |
|
|
Takže jak to mám slepit tím purexem? Mám to natřít na celou plochu spoje, přiložit k sobě a nechat několik hodin odležet (třeba do druhého dne)? Nebo si mám radši koupit jiné lepidlo, třeba to vteřinové?
Letadlo celé z EPP mít nebudu, trup a část ocasu bude z jiného materiálu (stavební deska, zřejmě něo jako depron). Takže později budu potřebovat slepit i část z EPP a část z toho druhého materiálu. _________________ Aerobird 3 RTF,
Parabolic od Robbe |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
hladas94 Mazák

Registrace: 3.11. 2007 Příspěvky: 738 Bydliště: Povrly
|
Zaslal: ne 22. červen, 2008 16:02 Předmět: |
|
|
Hlavně pořádně navlhčit!
Např - před nanesením lepidla spoj potřeš nacucanou houbičkou.
Jinak když už lepím purexem, tak lepím RAPIDEM (rychloschnoucí), tak vytvrzrní trvá cca 10-15 min _________________ Končím s modelařinou, přestupuji na paragliding  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
zdekar Mazák

|
Zaslal: ne 22. červen, 2008 21:26 Předmět: |
|
|
Moc díky za odpovědi. To s tím navlhčením jsem si už ale přečetl pozdě... No uvidím, když to zítra nebude pořádně držet, tak to zkusím slepit znovu.  _________________ Aerobird 3 RTF,
Parabolic od Robbe |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
jio Mazák

Registrace: 19.8. 2005 Příspěvky: 783 Bydliště: Šternberk
|
Zaslal: ne 22. červen, 2008 23:40 Předmět: |
|
|
| zdekar napsal: | | Moc díky za odpovědi. To s tím navlhčením jsem si už ale přečetl pozdě... |
To je dobře, že jsi to přečetl pozdě.
| hladas94 napsal: | Hlavně pořádně navlhčit!
|
To není dobrá rada!
Purexem se natřou slabou vrstvou obě plochy, zafixují se a nechá se to vytvrdit. Na vodu přitom zapomeň.
Voda (navlhčení) se použije, když potřebuji vyplnit nějaký prostor bez požadavku na pevnost. Purex pak napění a chová se obdobně jako montážní pěna, ale se sníženou pevností spoje. To, že se Purex při zkoušce propěnil do materiálu je dobré a žádoucí.
Pokud se týká lepení sekundovým lepidlem (CA), tak pozor na to, že výsledný spoj bývá křehký. Ne vždy to je dobré. Občas se to lepení CA řeší tak, že se na jednu stranu nanese CA a druhá strana se stříkne aktivátorem. Pak se obě strany k sobě přiloží a přitom vzniká zvukový a čichový dojem, jako by se obě strany svařily. Nevýhodou tohoto postupu je, že se musí strefit napoprvé. Oprava není možná. Proto se dá použít druhá metoda, tj. obě strany natřít CA, přiložit k sobě a přestříknout shora spoj aktivátorem.
Ještě je jedna metoda použitelná u silnějších spojů (větší tloušťka). Obvod spoje se natře CA, vnitřek spoje Purexem, Přiloží se k sobě, zafixuje a stříkne aktivátorem. CA drží obvod a PUREX má dost času na vyplnění prostoru a propěnění do spár.
Já osobně v případě lepení EPP raději používám 30 minutový epoxid. Ten má ale jednu nevýhodu a to, že obě lepené plochy musí dobře lícovat. Purexu to nevadí. I se vzdušnou vlhkostí se propění a drobné nerovnosti vyplní. Epoxy ne. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
zdekar Mazák

|
Zaslal: po 23. červen, 2008 9:49 Předmět: |
|
|
Hmmm... tak zase pozdě... Brzo ráno jsem na křídlo koukal a pevně byla spojená jen spodní část křídla, zbytek se odlepoval, tak jsem tam káp trochu vody a přidal purex... už to krásně pěnilo. A teď čtu, že se to tedy nemá?
No uvidím, jestli to bude držet, tak to nechám být jinak to asi rozříznu, zbrousím a začnu znova  _________________ Aerobird 3 RTF,
Parabolic od Robbe |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
klauz Nováček serveru

Registrace: 13.6. 2007 Příspěvky: 38 Bydliště: praha, velká ohrada
|
Zaslal: po 23. červen, 2008 11:26 Předmět: |
|
|
| u purexu jsem měl problém s lepením extrudovaného polystyrenu - mají hladký povrch a purex se na to moc nechytal. udělal jsem několik pokusů - vždycky se to při použití násilí odlouplo. stačilo povrch narušit hrubým smirkem (používal jsem 80), a pevnost se velmi zvýšila - lámalo se to v materiálu a ne ve spoji. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Kerberos Mazák

Registrace: 8.6. 2005 Příspěvky: 838 Bydliště: Staré Ždánice
|
Zaslal: po 23. červen, 2008 13:43 Předmět: |
|
|
| pokud máš hladké styčné plochy, tak do nich udělej pár dírek, já třeba párkrát píchnu šroubovákem, pak namažu, přimáčknu a spoj přelepim páskou, purex nevypění ven. a lepší teda použít rapid |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
jio Mazák

|
Zaslal: po 23. červen, 2008 21:39 Předmět: |
|
|
| klauz napsal: | | u purexu jsem měl problém s lepením extrudovaného polystyrenu - mají hladký povrch a purex se na to moc nechytal. udělal jsem několik pokusů - vždycky se to při použití násilí odlouplo. stačilo povrch narušit hrubým smirkem (používal jsem 80), a pevnost se velmi zvýšila - lámalo se to v materiálu a ne ve spoji. |
Na tento povrch spíše UHU Por nebo LA tmel. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
jio Mazák

|
Zaslal: po 23. červen, 2008 21:40 Předmět: |
|
|
| Kerberos napsal: | | pokud máš hladké styčné plochy, tak do nich udělej pár dírek, já třeba párkrát píchnu šroubovákem, pak namažu, přimáčknu a spoj přelepim páskou, purex nevypění ven. a lepší teda použít rapid |
To přelepení páskou je dobré zdůraznit. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Kerberos Mazák

Registrace: 8.6. 2005 Příspěvky: 838 Bydliště: Staré Ždánice
|
Zaslal: po 23. červen, 2008 22:05 Předmět: |
|
|
| jio napsal: |
To přelepení páskou je dobré zdůraznit. |
jo, buď zdůraznit nebo pak odloupávat žlutý kouličky  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
zdekar Mazák

|
Zaslal: út 24. červen, 2008 9:52 Předmět: |
|
|
Tak už to mám slepené. Půlka s vodou i půlka bez držej fest. Vypěněnej purex jsem přebrousil, příště použiju pásku . Ještě budu potřebovat zalepit výztuhy, ale na to si asi koupím vteřiňák, aby to nebylo moc přežlucené . _________________ Aerobird 3 RTF,
Parabolic od Robbe |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|