| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
rakos Zkušený debatér

Registrace: 4.1. 2008 Příspěvky: 443 Bydliště: Praha
|
Zaslal: pá 11. duben, 2008 14:54 Předmět: EL.MOTORY - počet závitů... |
|
|
Prosím, mohl by mi někdo v rychlosti vysvětlit (lecos jsem schopen hned pochopit) jak je to s těmi závity u motorů?? Hlavně proč je regl schopen pracovat jen OD určitého minimálního počtu závitů.
Chápu, že čim míň závitů, tak je menší odpor , asi i nějak jinak postavenej záběrový moment či co, nebo to souvisí s otáčkama....laicky jsem se domníval, že pokud regl dá JEN takový proud, na který je stavěnej, tak je jedno, do kolika závitů to pouští... No asi to tak neni. Děkuji  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
jio Mazák

Registrace: 19.8. 2005 Příspěvky: 927 Bydliště: Šternberk
|
Zaslal: pá 11. duben, 2008 15:39 Předmět: |
|
|
Přímo ti neodpovím, ale dám ti 2 odkazy ze kterých by bylo možné si to dovodit.
1. odkaz
2. odkaz |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
m2 Mazák

Registrace: 3.6. 2007 Příspěvky: 4424 Bydliště: DNV
|
Zaslal: pá 11. duben, 2008 16:53 Předmět: Re: EL.MOTORY - počet závitů... |
|
|
| rakos napsal: | | pokud regl dá JEN takový proud, na který je stavěnej |
už tento predpoklad je nesprávny. _________________ http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
rakos Zkušený debatér

|
Zaslal: pá 11. duben, 2008 18:21 Předmět: |
|
|
... Tak jsem prostudoval doporučené příspěvky...celkem to chápu...problematiku závitů... více závitů...větší odpor...indukčnodti...komutace pólů..jiné otáčky atd...
Ale pořád nevím, proč to ten či onen REGULÁTOR skousne a jiný ne....tedy v čem se liší ty regulátory??  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
m2 Mazák

|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
LV Mazák

Registrace: 5.1. 2007 Příspěvky: 4463 Bydliště: Trenčianska Turná, Letisko Piešťany
|
Zaslal: pá 11. duben, 2008 20:55 Předmět: |
|
|
Aj elektromotory majú časovanie. Tie 2 závitové majú časovanie malé, často rovnajúce sa nule. Tieto motory majú vysoké kv 6000-3000ot/V. Každý regulátor nezvláda vysokú frekvenciu. Tie motory majú cez 60000ot/min
Naopak obežky majú malé kv 2000-150 a potrebujú veľké časovanie aj 25° a to taktiež hociktorý regulátor nezvláda.
Ak si mal toto na mysli... _________________ Laco |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
dusi Mazák

Registrace: 15.1. 2006 Příspěvky: 1542
|
Zaslal: pá 11. duben, 2008 21:09 Předmět: |
|
|
| m2 napsal: | | Kde si sa dočítal to ohraničenie funkčnosti regulátora počtom závitov motora? Máš nejaký link? |
Automodelárske regle mali ohraničenie napr. u jednosmerných: "15 závitov a viac". Znamená to, že regulátor je stavaný na prúd (tipnem) max. 40A.
Ak použiješ motor s kotvou 13x4, tak si vypýta 60 A a regler to nerozdýcha, v lepšom prípade vypne na preťaženie. _________________ Ďusi
DepronTeam
|
| Návrat nahoru |
|
 |
rakos Zkušený debatér

|
Zaslal: pá 11. duben, 2008 23:13 Předmět: |
|
|
to M2 - nepíše se o tom nikde , jen někdy v inzerátu vidím..."...zvládá motory od 4,5 závitu...např...." tak mě zajímalo jak to je vlastně.
LV - jo tak to už je mi jasné, málo závitů...velké Kv a regl nestíhá...
dusi - no to už je ale o něčem jinym, to je právě jen o tom proudu. Samozřejmě když dám motoru míň než kolik potřebuje, tak neni výkon a ani účinnost...ale regl to veme podle svých možností,ale to není ten problém, co jsem měl na mysli. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
m2 Mazák

|
Zaslal: pá 11. duben, 2008 23:33 Předmět: |
|
|
| rakos napsal: | to M2 - nepíše se o tom nikde , jen někdy v inzerátu vidím..."...zvládá motory od 4,5 závitu...např...." tak mě zajímalo jak to je vlastně.
LV - jo tak to už je mi jasné, málo závitů...velké Kv a regl nestíhá...
dusi - no to už je ale o něčem jinym, to je právě jen o tom proudu. Samozřejmě když dám motoru míň než kolik potřebuje, tak neni výkon a ani účinnost...ale regl to veme podle svých možností,ale to není ten problém, co jsem měl na mysli. |
Tej Tvojej otázke priznám sa moc nerozumiem, ale skús si prečítať (v princípe to, čo napísal dusi) tuto: http://www.rcmicro.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=7 - najmä bod 9.) ... a to počet závitov ako komplementárny údaj k prúdovej zaťažiteľnosti. _________________ http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
rakos Zkušený debatér

|
Zaslal: so 12. duben, 2008 0:01 Předmět: |
|
|
chlapi děkuji za odpovědi...spíš než problém proudové (výkonové) zatížitelnosti a tím použitelnosti danného reglu k určitému počtu závitů na kotvě,(to je spíš u stejnosm.motorů) jsem viděl problém v těch limitujících počtech závitů pro regulátor střídavý z důvodu vyšší přepínací frekvence se snižujícími se počty závitů. Mluvím o střídavých motorech a reglech. Tak jak mi to lapidárně podal LV
Vše co jste mi doporučili jsem pročetl...díky.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
jio Mazák

Registrace: 19.8. 2005 Příspěvky: 927 Bydliště: Šternberk
|
Zaslal: po 14. duben, 2008 18:46 Předmět: |
|
|
| LV napsal: |
Naopak obežky majú malé kv 2000-150 a potrebujú veľké časovanie aj 25° a to taktiež hociktorý regulátor nezvláda.
Ak si mal toto na mysli... |
Takto natvrdo bych to určitě netvrdil.
S tím předstihem u oběžek to spíše záleží na tom, jak je zkonstruována a vyrobena. Jsou oběžky, které běží s předstihem 0° a jsou oběžky, které "běží" až s tím předstihem 25° a více. Obvykle se dá říct, že ty s nulou chodí líp a s vyšší účinností.
Moje zkušenost říká toto - nastav nejmenší předstih s jakým motor běží bez vypadávání ze synchronizace, pak přidej 5° do plusu a bude to tak akorát. Ony ty motory s krapet vyšším předstihem než minimálním mají vyšší účinnost. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
LV Mazák

Registrace: 5.1. 2007 Příspěvky: 4463 Bydliště: Trenčianska Turná, Letisko Piešťany
|
Zaslal: út 15. duben, 2008 8:13 Předmět: |
|
|
| jio napsal: | Takto natvrdo bych to určitě netvrdil.
S tím předstihem u oběžek to spíše záleží na tom, jak je zkonstruována a vyrobena. Jsou oběžky, které běží s předstihem 0° a jsou oběžky, které "běží" až s tím předstihem 25° a více. Obvykle se dá říct, že ty s nulou chodí líp a s vyšší účinností.
Moje zkušenost říká toto - nastav nejmenší předstih s jakým motor běží bez vypadávání ze synchronizace, pak přidej 5° do plusu a bude to tak akorát. Ony ty motory s krapet vyšším předstihem než minimálním mají vyšší účinnost. |
Ja som to nepísal natvrdo ale všeobecne. Samozrejme, že vždy existujú odchylky. Pretože aj obežky sú s menším aj väčším počtom závitov _________________ Laco |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|