Welcome to RC Mania!

Moduly
· Domů
· Ankety
· Archív článků
· Diskuze
· Můj účet
· Najít
· Odkazy
· Poslat příspěvek
· Soubory ke stažení
· Statistika
· Témata
· Video

Reklama

Nová vlákna

MVVS montaz hlavou dolu
 Manuál Lama V4
 P: Easycopter V4.5 COLIBRI PRO profipack + bonus Nano Copter
 Koupím historika
 Phoenix RC
 FloaterJer, Easystar (aspoň trup)
 DA-50 nebo DLE-55
 dmychadlo s tahem 20Kg !!!
 Vetrone Reichard - kvalita poťahu.
 Graupner MC 14

Fóra RC Mania

Návštěvnost

návštěv od 16.5.2003

NAVRCHOLU.cz dnes

English Menu
Home
Bilingual articles
Search this site
Discussion in English
Email us

Diskuze

rcmania.cz
RC model hobby web

FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 Osobní nastaveníOsobní nastavení   Přihlásit se pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

EL.MOTORY - počet závitů...

Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra rcmania.cz -> Elektropohon
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
rakos
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrace: 4.1. 2008

PříspěvekZaslal: pá 11. duben, 2008 14:54    Předmět: EL.MOTORY - počet závitů... Citovat

Na rozpacích Prosím, mohl by mi někdo v rychlosti vysvětlit (lecos jsem schopen hned pochopit) jak je to s těmi závity u motorů?? Hlavně proč je regl schopen pracovat jen OD určitého minimálního počtu závitů.

Chápu, že čim míň závitů, tak je menší odpor , asi i nějak jinak postavenej záběrový moment či co, nebo to souvisí s otáčkama....laicky jsem se domníval, že pokud regl dá JEN takový proud, na který je stavěnej, tak je jedno, do kolika závitů to pouští... No asi to tak neni. Děkuji Popletený
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jio
Mazák
Mazák

Registrace: 19.8. 2005

PříspěvekZaslal: pá 11. duben, 2008 15:39    Předmět: Citovat

Přímo ti neodpovím, ale dám ti 2 odkazy ze kterých by bylo možné si to dovodit.

1. odkaz
2. odkaz
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
m2
Mazák
Mazák

Registrace: 3.6. 2007

PříspěvekZaslal: pá 11. duben, 2008 16:53    Předmět: Re: EL.MOTORY - počet závitů... Citovat

rakos napsal:
pokud regl dá JEN takový proud, na který je stavěnej

už tento predpoklad je nesprávny.
rakos
Zkušený debatér
Zkušený debatér

PříspěvekZaslal: pá 11. duben, 2008 18:21    Předmět: Citovat

... Tak jsem prostudoval doporučené příspěvky...celkem to chápu...problematiku závitů... více závitů...větší odpor...indukčnodti...komutace pólů..jiné otáčky atd...

Ale pořád nevím, proč to ten či onen REGULÁTOR skousne a jiný ne....tedy v čem se liší ty regulátory?? Popletený
m2
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: pá 11. duben, 2008 19:41    Předmět: Citovat

Kde si sa dočítal to ohraničenie funkčnosti regulátora počtom závitov motora? Máš nejaký link?
LV
Mazák
Mazák

Registrace: 5.1. 2007

PříspěvekZaslal: pá 11. duben, 2008 20:55    Předmět: Citovat

Aj elektromotory majú časovanie. Tie 2 závitové majú časovanie malé, často rovnajúce sa nule. Tieto motory majú vysoké kv 6000-3000ot/V. Každý regulátor nezvláda vysokú frekvenciu. Tie motory majú cez 60000ot/min
Naopak obežky majú malé kv 2000-150 a potrebujú veľké časovanie aj 25° a to taktiež hociktorý regulátor nezvláda.
Ak si mal toto na mysli...
dusi
Mazák
Mazák

Registrace: 15.1. 2006

PříspěvekZaslal: pá 11. duben, 2008 21:09    Předmět: Citovat

m2 napsal:
Kde si sa dočítal to ohraničenie funkčnosti regulátora počtom závitov motora? Máš nejaký link?

Automodelárske regle mali ohraničenie napr. u jednosmerných: "15 závitov a viac". Znamená to, že regulátor je stavaný na prúd (tipnem) max. 40A.
Ak použiješ motor s kotvou 13x4, tak si vypýta 60 A a regler to nerozdýcha, v lepšom prípade vypne na preťaženie.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
rakos
Zkušený debatér
Zkušený debatér

PříspěvekZaslal: pá 11. duben, 2008 23:13    Předmět: Citovat

to M2 - nepíše se o tom nikde , jen někdy v inzerátu vidím..."...zvládá motory od 4,5 závitu...např...." tak mě zajímalo jak to je vlastně.

LV - jo tak to už je mi jasné, málo závitů...velké Kv a regl nestíhá...

dusi - no to už je ale o něčem jinym, to je právě jen o tom proudu. Samozřejmě když dám motoru míň než kolik potřebuje, tak neni výkon a ani účinnost...ale regl to veme podle svých možností,ale to není ten problém, co jsem měl na mysli.
m2
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: pá 11. duben, 2008 23:33    Předmět: Citovat

rakos napsal:
to M2 - nepíše se o tom nikde , jen někdy v inzerátu vidím..."...zvládá motory od 4,5 závitu...např...." tak mě zajímalo jak to je vlastně.

LV - jo tak to už je mi jasné, málo závitů...velké Kv a regl nestíhá...

dusi - no to už je ale o něčem jinym, to je právě jen o tom proudu. Samozřejmě když dám motoru míň než kolik potřebuje, tak neni výkon a ani účinnost...ale regl to veme podle svých možností,ale to není ten problém, co jsem měl na mysli.

Tej Tvojej otázke priznám sa moc nerozumiem, ale skús si prečítať (v princípe to, čo napísal dusi) tuto: http://www.rcmicro.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=7 - najmä bod 9.) ... a to počet závitov ako komplementárny údaj k prúdovej zaťažiteľnosti.
rakos
Zkušený debatér
Zkušený debatér

PříspěvekZaslal: so 12. duben, 2008 0:01    Předmět: Citovat

chlapi děkuji za odpovědi...spíš než problém proudové (výkonové) zatížitelnosti a tím použitelnosti danného reglu k určitému počtu závitů na kotvě,(to je spíš u stejnosm.motorů) jsem viděl problém v těch limitujících počtech závitů pro regulátor střídavý z důvodu vyšší přepínací frekvence se snižujícími se počty závitů. Mluvím o střídavých motorech a reglech. Tak jak mi to lapidárně podal LV

Vše co jste mi doporučili jsem pročetl...díky. Usmívající
jio
Mazák
Mazák

Registrace: 19.8. 2005

PříspěvekZaslal: po 14. duben, 2008 18:46    Předmět: Citovat

LV napsal:

Naopak obežky majú malé kv 2000-150 a potrebujú veľké časovanie aj 25° a to taktiež hociktorý regulátor nezvláda.
Ak si mal toto na mysli...

Takto natvrdo bych to určitě netvrdil.

S tím předstihem u oběžek to spíše záleží na tom, jak je zkonstruována a vyrobena. Jsou oběžky, které běží s předstihem 0° a jsou oběžky, které "běží" až s tím předstihem 25° a více. Obvykle se dá říct, že ty s nulou chodí líp a s vyšší účinností.

Moje zkušenost říká toto - nastav nejmenší předstih s jakým motor běží bez vypadávání ze synchronizace, pak přidej 5° do plusu a bude to tak akorát. Ony ty motory s krapet vyšším předstihem než minimálním mají vyšší účinnost.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
LV
Mazák
Mazák

Registrace: 5.1. 2007

PříspěvekZaslal: út 15. duben, 2008 8:13    Předmět: Citovat

jio napsal:
Takto natvrdo bych to určitě netvrdil.

S tím předstihem u oběžek to spíše záleží na tom, jak je zkonstruována a vyrobena. Jsou oběžky, které běží s předstihem 0° a jsou oběžky, které "běží" až s tím předstihem 25° a více. Obvykle se dá říct, že ty s nulou chodí líp a s vyšší účinností.

Moje zkušenost říká toto - nastav nejmenší předstih s jakým motor běží bez vypadávání ze synchronizace, pak přidej 5° do plusu a bude to tak akorát. Ony ty motory s krapet vyšším předstihem než minimálním mají vyšší účinnost.

Ja som to nepísal natvrdo ale všeobecne. Samozrejme, že vždy existujú odchylky. Pretože aj obežky sú s menším aj väčším počtom závitov
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra rcmania.cz -> Elektropohon Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejít na: