Registrace: 6.3. 2009 Příspěvky: 257 Bydliště: Praha
Zaslal: čt 29. říjen, 2009 11:45 Předmět: Kdy použít přijímačové baterie?
Ahoj.
Potřeboval bych poradit, od jaké velikosti/hmotnosti modelu se již používají přijímačové aku? Předpokládám, že u akrobatů okolo 1000mm/650g ještě ne...
Registrace: 22.3. 2005 Příspěvky: 8857 Bydliště: Praha 6 Dědina, Letiště: Sobínka, Trněný Újezd
Zaslal: čt 29. říjen, 2009 11:47 Předmět:
U takovyho modelu by asi 100 (a vice) gramu prijimacovek bylo uz hodne poznat, takze tady asi dat BEC (dimenzovat podle napajeni pohonne baterky a poctu serv, a jejich odberu, sily, rychlosti). _________________ Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Moje modely - http://poletuchy.ic.cz/hangar/
Registrace: 30.4. 2003 Příspěvky: 652 Bydliště: Bratislava
Zaslal: čt 29. říjen, 2009 13:26 Předmět:
Jedným kritériom je ich hmotnosť vzhľadom k hmotnosti modelu a druhým počet a typ použitých serv ako aj napätie pohonnej baterky ak ide o lineárny BEC. V prípade malého metrového modelu predpokladám s max. 4 servami je to úplná zbytočnosť ak máš samozrejme slušný regulátor s dostatočne dimenzovaným BECom.
Registrace: 9.5. 2006 Příspěvky: 3052 Bydliště: Bratislava
Zaslal: čt 29. říjen, 2009 23:34 Předmět:
Ak sa lieta s tvrdými modernými lipolkami alebo s A123, nedá sa rozumne zabezpečiť vypnutie regulátorom. Kto nemá počítanie kapacity ( napr. Duplex MUI ) je odkázaný na stopky na plyne, a tie v rôznych podmienkach a hlavne pri lietaní len tak pre radosť (nie pevne dané zostavy) nemusia byť príjemné - ako príklad dám HVP Catalina na 2x VM2020/27 - niekedy som po 7 minútach dobíjal 1400mAh, ale inokedy mi proste 3200mAh sada nestačila a dorazil som ju.
Pre takýto prípad je nadmieru vhodné použiť príjmačovky, a niečo ako CellShield (Gabi zo Satria) - vypne to motor (signál z príjmača pre regulátor) po začiatku "kolena", na poslednú chvíľku ale predsa len včas. Ale je podstatné aby sa už viac tá pohonná sada nevybíjala, a na to by mali byť príjmačovky..
Príjmačovky nemusia byť niklové, ťažké. Na 1s lipo žiaľ servá reagujú dosť pomaly, a na 2s lipo tam musí byť nejaký 5V stabilizátor - ale dalo by sa to urobiť za pár gramov, nejaké 500mAh 2s Lipo. Malé lipolky nevážia skoro nič a udržia pekný prúd.
Alebo potom pre trochu väčší model, 2s A123/1100 napriamo - to je ideálny zdroj, za 80 gramov sa pre príjmač iný zdroj s vnútorným odporom 40 mOhm postaviť len tak nedá.
K tým 4 servám... Záleží hlavne na tom čo sú to za servá.
Ale lineárny bec bežného malého regulátora je pri 3s Lipo, 4 servách a príjmači ktorý žerie čo len trochu viac (2,4GHz žerú viac!), dosť o držku. Mne sa konkrétne v lete bežne vypínala polovica BEC na PC Cessne (raz sa konečne vypli obe polovice naraz a prišiel som na to) - riešiť sa to dá, ale samotný regulátor tak ako sa predávajú, nie je často schopný to udržať. Nedá sa povedať, že to je v pohode.
Keby niekto chcel použiť 4s lipo, to už lineárny BEC v mnohých regloch bude mať vážny problém (ak je to slušne vyrobený väčší regl a chladí sa prúdom vzduchu, je to zase niečo iné, ale nie bežné ).
A záleží na servách. Často spomínam GWS Park HPX/F, sú to miniservá ale žerú 1,8A až 1,9A v krátkych pulzoch. To nielen že bežný BEC v regli nemá šancu, ale ani nejaký tenký káblik ktorým sa napája príjmač, nie je vhodný. Určite nestačí 2A BEC, a dosť ľahko môže zradiť aj 3A BEC. Silnejšie nie sú bežne v regloch.
Ale ani NiMH príjmačovky, nejaké AA, nie sú ideál. Vnútorný odpor stúpa, a inak nie je vôbec malý ani na nových.. Na AAA radšej ani nemyslím.
Priznám sa že už ani posledné NiMH AA príjmačovky (Sanyo Twicel AA 1850mAh) čo mám, nedokážu ( ani čerstvo plne nabité ) udržať ani jediné takéto (GWS Park HPX/F, 3kg/cm, 0,07s/60st !) servo
- JetiBox aj Hibox, prepnuté do režimu servotester, sa pri prudkom pohybe jediného takéhoto serva resetnú a hotovo...
Takáto kombinácia znamená pre model samozrejmú smrť.
Takže dobré (!) príjmačovky, nie sú niekedy zlý nápad.
Registrace: 9.5. 2006 Příspěvky: 3052 Bydliště: Bratislava
Zaslal: pá 30. říjen, 2009 9:26 Předmět:
Z toho plynie že možností je kopa, a záleží len na vkuse pilota prípadne jeho schopnosti a chuti bastliť, ako to urobí. Pripadá mi že hmotnosť 2s Lipo 500mAh a 3 až 5A 5V alebo 6V (radšej - menšie teplo) lineárneho stabilizátoru, nie je pre 650g model vážnym problémom.
Ale v texte som sa snažil popísať aj to že nie sú príjmačovky vždy potrebné, akurát treba prispôsobiť "štýl vybíjania pohonných aku", a aj zladiť servá s vlastnosťami BEC reglu.
Že proste bežný malý model so 4 neznámimi servami a čínskym 18 alebo 25A reglom (bez ohľadu na nápis na nálepke) nie je vôbec bezproblémový. Hlavne v lete.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.