| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
AR1 Mazák

Registrace: 20.11. 2005 Příspěvky: 2714 Bydliště: Praha 9 Letňany
|
Zaslal: ne 13. září, 2009 19:04 Předmět: Jaké pevné vrtule jsou pro E nejlepší? |
|
|
Při projíždění Drive Calcu na mě dost často vyskakují vrtule Menz S, se kterými motory dávají největší výkon. Tak jsem zaGoogloval a jeví se mi jako vrtule na spalovák. Hyperion na svých stránkách u svých motorů píše přímo, že se mají použít vrtule na spalovák a ne úzké na elektro.
Které vrtule jsou - asi značka - pro elektry řekněme 500-1000W nejlepší? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
TomasC Administrátor serveru

Registrace: 30.4. 2003 Příspěvky: 1303 Bydliště: Praha
|
Zaslal: po 14. září, 2009 13:48 Předmět: |
|
|
Mě se nejvíce osvědčují vrtule APC E. Jsou ve velkém sortimentu a rozumnou cenu.
Vrtule přeměňuje výkon na hřídeli na pohyb vzduchu. Tedy vrtule, které odebírá největší výkon nemusí být nejlepší!!!
Mrkni sem, zde je to docela dobře popsané http://www.horejsi.cz/Pages/ListClanky.aspx Vrtule a její výkon |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Čop Mazák

Registrace: 16.8. 2006 Příspěvky: 1358 Bydliště: Mělník
|
Zaslal: po 14. září, 2009 14:17 Předmět: |
|
|
Já zkusil modré Ikarus - perfektné účinnost, ale málokde se dají sehnat. Dobře fungují černé E-Flite a samozřejmě APC. U těch je výhoda že jsou všude, ve velkém výběru a hlavně používají výborný nápad - sadu mezikroužků, které ti umožní nasadit je přesně na jakýkoliv průměr hřídele a vrtule nehází. Ale na druhou stranu jsou dost tvrdé a křehké. Sice na trávě vydrží hodně, ale jak s ní brnkneš o beton, rozletí se na tisíc kousků. _________________ Spíš lítač než stavěč... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Abu Moderátor serveru

Registrace: 22.3. 2005 Příspěvky: 8857 Bydliště: Praha 6 Dědina, Letiště: Sobínka, Trněný Újezd
|
Zaslal: po 14. září, 2009 14:25 Předmět: |
|
|
Modre Ikarus na pohon 500-1000W ? To snad ne, ty jsou tak na 150W. _________________ Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Moje modely - http://poletuchy.ic.cz/hangar/ |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
GP Zkušený debatér

Registrace: 29.4. 2009 Příspěvky: 231 Bydliště: Brno
|
Zaslal: po 14. září, 2009 17:25 Předmět: |
|
|
| Ja bych si prihodil dotaz. Samozrejme z nevedomosti jsem si koupil "naslepo" nejake vrtule. Spise byly urcene ke spalovacim motorum. Proste takove na jednu stranu tuhe a presne provedene, ale zase tezke, mohutne. Jsou vhodne na elektrodpohon? (popr. od jake velikosti - prikonu se s nima da uvazovat) ? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
JMalik Mazák

Registrace: 13.11. 2008 Příspěvky: 6413
|
Zaslal: po 14. září, 2009 18:31 Předmět: Re: Jaké pevné vrtule jsou pro E nejlepší? |
|
|
| AR1 napsal: | Při projíždění Drive Calcu na mě dost často vyskakují vrtule Menz S, se kterými motory dávají největší výkon. Tak jsem zaGoogloval a jeví se mi jako vrtule na spalovák. Hyperion na svých stránkách u svých motorů píše přímo, že se mají použít vrtule na spalovák a ne úzké na elektro.
Které vrtule jsou - asi značka - pro elektry řekněme 500-1000W nejlepší? |
Jak na který model. Ale dost používám APC. Vždycky, když je škrábu na vyvážení, tak si říkám, že příště koupím něco jiného. Teď to poslední dobou ještě "vylepšili" o ty křivě vrtané díry. Potom se k nim zase vždycky vrátím, protože patří k nejúčinějším. Tak u toho zase chvíli nadávám, vyvažuji a hlavně se to potom snažím nezlomit. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
JMalik Mazák

Registrace: 13.11. 2008 Příspěvky: 6413
|
Zaslal: po 14. září, 2009 18:35 Předmět: |
|
|
AR1,
osobně k údajům z těch calců (všech možných), přistupuji dost skepticky. Právě v tomto případě je nejzajímavějším hledaným parametrem ta účinnost, ale té se právě nedá vůbec věřit. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
TomasC Administrátor serveru

Registrace: 30.4. 2003 Příspěvky: 1303 Bydliště: Praha
|
Zaslal: út 15. září, 2009 9:35 Předmět: |
|
|
Na elektro je škoda používat vrtule pro spalovací motory. Mají obvykle mnohem tlustší profil listu. To je dáno namáháním kdy vrtule u spalovacího motoru funguje i jako setrvačník a je namáhána torzně.
Toto namáhání u elektra není a proto může být vrtule lehčí a aerodynamicky vhodněji tvarovaná.
Pro vyzkoušení určitě možno, ale pro letání jedině E vrtule. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
were Mazák

Registrace: 20.10. 2008 Příspěvky: 1601 Bydliště: Praha Kunratice
|
Zaslal: út 15. září, 2009 9:50 Předmět: |
|
|
Me APC-E hodne praskaji v zime, je to problem obecne vsech plastovych vrtuli nebo mate vyzkousene nejake, ktere na mrazu tolik nezkrehnou? _________________ Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
m2 Mazák

Registrace: 3.6. 2007 Příspěvky: 4471 Bydliště: DNV
|
Zaslal: út 15. září, 2009 9:59 Předmět: |
|
|
Na RCG robili merania a veľmi dobre, lepšie ako APCe (čo sa týka statickej ťahovej účinnosti), im vyšli XYH/EMP/TGS. Čo sa týka pevnosti, tak 19x10E prežila bez šrámu náraz 5kg lietadla do zeme, keď sa ohla 6mm os 2kW motora aj s 8mm unášačom. A vyvažovať ju nebolo vôbec treba. _________________ http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Abu Moderátor serveru

Registrace: 22.3. 2005 Příspěvky: 8857 Bydliště: Praha 6 Dědina, Letiště: Sobínka, Trněný Újezd
|
Zaslal: út 15. září, 2009 10:21 Předmět: |
|
|
TGS mam na Mustangovi (450g bez podvozku), ktery s oblibou lamal Graupnerky a APC. TGS zatim drzi, i v zime ok. A tvarove je temer shodna s APC (letovy projev, odber i otacky taky celkem sedi). _________________ Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
|
| Návrat nahoru |
|
 |
GP Zkušený debatér

Registrace: 29.4. 2009 Příspěvky: 231 Bydliště: Brno
|
Zaslal: út 15. září, 2009 10:30 Předmět: |
|
|
TGS vrtuli shodou okolnosti mam taky (koupeno v HC). Je pravda ze zpracovani velmi dobre, ale jednu jsem dovazovat musel. Navic nektere TGSky jsou pekny lopaty (myslim tim siroky) - konkretne 7x3 je oproti 6x4 dvojnasobna.
Jeste jeden takovej lamerskej dotaz. Jak je to s vrtulema SF? Ja mel za to, ze spis nekam do haly na maly lehoucky latadla. Nedavno jsem ale v obchode videl i vrtuli 10x5 SF a to byla lopata jeste vetsi. Nedovedu si predstavit ji dat na nejake male lehoucke letadelko. Co jsem tak pochytil, tak jsou hodne ucinne, ale zase nejsou vhodne na velke otacky. K cemu jsou spis vhodne? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Abu Moderátor serveru

|
Zaslal: út 15. září, 2009 10:33 Předmět: |
|
|
Mensi otacky, mensi rychlost, vetsi staticky tah - treba EPP akrobatickej dvojploch. Nebo nejaka WWI polomaketa. Ale chce to motor s dostatecnym kroutakem, aby ji utocil. _________________ Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
|
| Návrat nahoru |
|
 |
AR1 Mazák

Registrace: 20.11. 2005 Příspěvky: 2714 Bydliště: Praha 9 Letňany
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Abu Moderátor serveru

|
Zaslal: út 15. září, 2009 11:30 Předmět: |
|
|
Sorry, popletl jsem to, slo o modre TGY, nikoli o TGS. _________________ Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|