Welcome to RC Mania!

Moduly
· Domů
· Ankety
· Archív článků
· Diskuze
· Můj účet
· Najít
· Odkazy
· Poslat příspěvek
· Soubory ke stažení
· Statistika
· Témata
· Video

Reklama Modelfun

Nová vlákna

Spad 13
 Primace+krystaly+anteny na 40MHz
 Pořádná stolní lampa...
 Jak vyosit vrtuli?
 Samokridlo do Aerofly Pro Deluxe
 Samokridlo do Aerofly Pro Deluxe
 Zpevneni povrchu EPS EPO
 Jak se chova vybita FX30?
 Plánky od Ediho Stahlie
 T8FG a LiPol

Fóra RC Mania

Návštěvnost

návštěv od 16.5.2003

NAVRCHOLU.cz dnes

TOPlist
TOPlist

English Menu
Home
Bilingual articles
Search this site
Discussion in English
Email us

Diskuze

rcmania.cz
RC model hobby web

FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 Osobní nastaveníOsobní nastavení   Přihlásit se pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

Jaké pevné vrtule jsou pro E nejlepší?
Přejít na stránku 1, 2  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra rcmania.cz -> Elektropohon
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
AR1
Mazák
Mazák

Registrace: 20.11. 2005

PříspěvekZaslal: ne 13. září, 2009 19:04    Předmět: Jaké pevné vrtule jsou pro E nejlepší? Citovat

Při projíždění Drive Calcu na mě dost často vyskakují vrtule Menz S, se kterými motory dávají největší výkon. Tak jsem zaGoogloval a jeví se mi jako vrtule na spalovák. Hyperion na svých stránkách u svých motorů píše přímo, že se mají použít vrtule na spalovák a ne úzké na elektro.

Které vrtule jsou - asi značka - pro elektry řekněme 500-1000W nejlepší?
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
TomasC
Administrátor serveru
Administrátor serveru

Registrace: 30.4. 2003

PříspěvekZaslal: po 14. září, 2009 13:48    Předmět: Citovat

Mě se nejvíce osvědčují vrtule APC E. Jsou ve velkém sortimentu a rozumnou cenu.

Vrtule přeměňuje výkon na hřídeli na pohyb vzduchu. Tedy vrtule, které odebírá největší výkon nemusí být nejlepší!!!

Mrkni sem, zde je to docela dobře popsané http://www.horejsi.cz/Pages/ListClanky.aspx Vrtule a její výkon
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Čop
Mazák
Mazák

Registrace: 16.8. 2006

PříspěvekZaslal: po 14. září, 2009 14:17    Předmět: Citovat

Já zkusil modré Ikarus - perfektné účinnost, ale málokde se dají sehnat. Dobře fungují černé E-Flite a samozřejmě APC. U těch je výhoda že jsou všude, ve velkém výběru a hlavně používají výborný nápad - sadu mezikroužků, které ti umožní nasadit je přesně na jakýkoliv průměr hřídele a vrtule nehází. Ale na druhou stranu jsou dost tvrdé a křehké. Sice na trávě vydrží hodně, ale jak s ní brnkneš o beton, rozletí se na tisíc kousků.
Abu
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrace: 22.3. 2005

PříspěvekZaslal: po 14. září, 2009 14:25    Předmět: Citovat

Modre Ikarus na pohon 500-1000W ? To snad ne, ty jsou tak na 150W.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
GP
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrace: 29.4. 2009

PříspěvekZaslal: po 14. září, 2009 17:25    Předmět: Citovat

Ja bych si prihodil dotaz. Samozrejme z nevedomosti jsem si koupil "naslepo" nejake vrtule. Spise byly urcene ke spalovacim motorum. Proste takove na jednu stranu tuhe a presne provedene, ale zase tezke, mohutne. Jsou vhodne na elektrodpohon? (popr. od jake velikosti - prikonu se s nima da uvazovat) ?
JMalik
Mazák
Mazák

Registrace: 13.11. 2008

PříspěvekZaslal: po 14. září, 2009 18:31    Předmět: Re: Jaké pevné vrtule jsou pro E nejlepší? Citovat

AR1 napsal:
Při projíždění Drive Calcu na mě dost často vyskakují vrtule Menz S, se kterými motory dávají největší výkon. Tak jsem zaGoogloval a jeví se mi jako vrtule na spalovák. Hyperion na svých stránkách u svých motorů píše přímo, že se mají použít vrtule na spalovák a ne úzké na elektro.

Které vrtule jsou - asi značka - pro elektry řekněme 500-1000W nejlepší?

Jak na který model. Ale dost používám APC. Vždycky, když je škrábu na vyvážení, tak si říkám, že příště koupím něco jiného. Teď to poslední dobou ještě "vylepšili" o ty křivě vrtané díry. Potom se k nim zase vždycky vrátím, protože patří k nejúčinějším. Tak u toho zase chvíli nadávám, vyvažuji a hlavně se to potom snažím nezlomit.
JMalik
Mazák
Mazák

Registrace: 13.11. 2008

PříspěvekZaslal: po 14. září, 2009 18:35    Předmět: Citovat

AR1,
osobně k údajům z těch calců (všech možných), přistupuji dost skepticky. Právě v tomto případě je nejzajímavějším hledaným parametrem ta účinnost, ale té se právě nedá vůbec věřit.
TomasC
Administrátor serveru
Administrátor serveru

Registrace: 30.4. 2003

PříspěvekZaslal: út 15. září, 2009 9:35    Předmět: Citovat

Na elektro je škoda používat vrtule pro spalovací motory. Mají obvykle mnohem tlustší profil listu. To je dáno namáháním kdy vrtule u spalovacího motoru funguje i jako setrvačník a je namáhána torzně.
Toto namáhání u elektra není a proto může být vrtule lehčí a aerodynamicky vhodněji tvarovaná.

Pro vyzkoušení určitě možno, ale pro letání jedině E vrtule.
were
Mazák
Mazák

Registrace: 20.10. 2008

PříspěvekZaslal: út 15. září, 2009 9:50    Předmět: Citovat

Me APC-E hodne praskaji v zime, je to problem obecne vsech plastovych vrtuli nebo mate vyzkousene nejake, ktere na mrazu tolik nezkrehnou?
m2
Mazák
Mazák

Registrace: 3.6. 2007

PříspěvekZaslal: út 15. září, 2009 9:59    Předmět: Citovat

Na RCG robili merania a veľmi dobre, lepšie ako APCe (čo sa týka statickej ťahovej účinnosti), im vyšli XYH/EMP/TGS. Čo sa týka pevnosti, tak 19x10E prežila bez šrámu náraz 5kg lietadla do zeme, keď sa ohla 6mm os 2kW motora aj s 8mm unášačom. A vyvažovať ju nebolo vôbec treba.
Abu
Moderátor serveru
Moderátor serveru

PříspěvekZaslal: út 15. září, 2009 10:21    Předmět: Citovat

TGS mam na Mustangovi (450g bez podvozku), ktery s oblibou lamal Graupnerky a APC. TGS zatim drzi, i v zime ok. A tvarove je temer shodna s APC (letovy projev, odber i otacky taky celkem sedi).
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
GP
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrace: 29.4. 2009

PříspěvekZaslal: út 15. září, 2009 10:30    Předmět: Citovat

TGS vrtuli shodou okolnosti mam taky (koupeno v HC). Je pravda ze zpracovani velmi dobre, ale jednu jsem dovazovat musel. Navic nektere TGSky jsou pekny lopaty (myslim tim siroky) - konkretne 7x3 je oproti 6x4 dvojnasobna.

Jeste jeden takovej lamerskej dotaz. Jak je to s vrtulema SF? Ja mel za to, ze spis nekam do haly na maly lehoucky latadla. Nedavno jsem ale v obchode videl i vrtuli 10x5 SF a to byla lopata jeste vetsi. Nedovedu si predstavit ji dat na nejake male lehoucke letadelko. Co jsem tak pochytil, tak jsou hodne ucinne, ale zase nejsou vhodne na velke otacky. K cemu jsou spis vhodne?
Abu
Moderátor serveru
Moderátor serveru

PříspěvekZaslal: út 15. září, 2009 10:33    Předmět: Citovat

Mensi otacky, mensi rychlost, vetsi staticky tah - treba EPP akrobatickej dvojploch. Nebo nejaka WWI polomaketa. Ale chce to motor s dostatecnym kroutakem, aby ji utocil.
AR1
Mazák
Mazák

Registrace: 20.11. 2005

PříspěvekZaslal: út 15. září, 2009 11:08    Předmět: Citovat

Tak to jsou věci. Ty černý TGS jsme nezávisle na sobě s Jendou01 měřili a nevyšly nic moc, vysoký odběr a tah nebyl. A dovažovat jsem musel každou, dokonce bych řekl úplně nejvíc ze všech.

Co říkéte na tyhle? http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_listCategoriesAndProducts.asp?idCategory=306. Mám je 13/6 ještě než byly E a docela se mi osvědčily, jen dělaj docela hluk, a tyhle jsem nezkoušel: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_listCategoriesAndProducts.asp?idCategory=299
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Abu
Moderátor serveru
Moderátor serveru

PříspěvekZaslal: út 15. září, 2009 11:30    Předmět: Citovat

Sorry, popletl jsem to, slo o modre TGY, nikoli o TGS.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra rcmania.cz -> Elektropohon Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Přejít na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejít na: