Zaslal: po 20. duben, 2009 19:57 Předmět: Ako správne pájkovať ?
Zdar,
obraciam sa na vás s prosbou o radu, pretože už som myslel, že ma z toho je... Chcel som servá krídelok napojiť na prijímač cez MPX konektor. Lenže absolútne sa mi nedarí to napájkovať A kúpil som si kvoli tomu aj to "večné" pájkovacie očko.
Pokiaľ boli kabely pocínované (kúpil som servokonektory s kabelmi) tak to ešte ako tak šlo. Ale pokiaľ som sa snažil napájkovať holé kabely od krídla na konektor, tak bez šance. Na tom kabely cín vobec nedrží a zdá sa mi, že ani na tom očku nie... drolí sa, je z neho čierny prach. Nerozumiem tomu, čo robím špatne ? Poraďte, prosím.
Žiadnu kvapalinu nepoužívam, nezohnal som. Cín mám nejaký 1mm obyčajný a trafopájku. _________________ Elipsoid od Reicharda |Moje modely
Zažil jsem přesně stejnou zkušenost. Navíc mám drsnou alergii na kalafunu, takže ani tady cesta nevedla. Proto jsem pořídil nějakou tu pájecí pastu a teď je to pohoda. Ale prý je problém, že pokud se dobře neočistí, tak že naleptává vodiče. Neřeším to, jinak bych se z toho pájení zbláznil. _________________ | Majko | Ocelot-E |
To je zvláštní. Já už cín bez kalafuny neviděl snad 100 let, takže když nepřepaluju, vše drží dokonale se základním cínovým drátem a pokud bych kalafunu neměl, tak stačí odklepnout vypálený cín a použít další kousek nového.... _________________ Heli: MiniTitan E325, Walkera HM#22
Hračky: FS, Blade CX3, Blade mCX, PicooZ
Aero: Cessna 182 (Pelikán), Easy Glider Pro, Pitts S2CX (VA) v krabici
Rc: JR DSX9, Dx5e
R.I.P.: Walkera HM#60, Kestrel 500SX
1. Zahoď trafopáječku i s "věčným" očkem. Udělat s ní kvalitní pájený spoj dokáže profík staré školy, který má cit a podle chování kapky cínu dokáže správným spínáním trafopáječky udržet teplotu pájky ve vyhovujícím rozmezí. Pokud na jejím použití trváš, musíš mít hrot čistý a důkladně pocínovaný - očistit od hrubých okují oškrábáním nožem a vzápětí pocínovat kapkou pájky nejlépe v tavidle - kalafuně. Jakmile je hrot zoxidovaný a pájka na něm nedrží, nevzlíná po něm, nelze s tím udělat kvalitní spoj.
2. Sežeň si pájku s obsahem olova. Stupidní směrnice EU RoHS tyhle věci zakazuje, pájky bez olova mají daleko menší rozmezí použitelných teplot pro pájení, tudíž daleko menší pravděpodobnost, že se laikovi povede udělat kvalitní pájený spoj, s trafopáječkou už vůbec ne..
3. pořiď mikropáječku s regulací teploty, teplotu nastav tak, aby se cín nepřepaloval a neoxidoval (cca někde velmi mírně nad 300°C). Pokud trváš na trafopáječce, využij tepelné setrvačnosti té kapky cínu na hrotu a reguluj teplotu zapínáním a vypínáním, abys pájku nepřepaloval.
4. Drát (lanko) nejdřív pocínuj v kapce cínu tak, aby pěkně vzlínal mezi jednotlivé drátky. Pokud nestačí tavidlo obsažené v trubičkové pájce, můžeš použít obyčejnou kalafunu, drát i s hrotem páječky do ní klidně ponoř a pěkně pocínuj.
5. Stejně si pocínuj i pin konektoru, kam to chceš připájet. Potom už je to hračka. Spoj by měl být hladký a rovnoměrně lesklý, pájka rovnoměrně rozlita na oba pájené předměty. _________________ OK2WY
oholit kablik, ocistit, oskrabat, pocinovat obe strany a spajet oskrabat staci jemne nozikem (tim se dostane pryc vsechna necistota a mastnota kvuli ktere se cin neprichytava) zkus _________________ Můj Air Spotting | Modely | LogView: čeština!
Lidé kteří nechtějí létat, jsou blázni!
Registrace: 23.3. 2009 Příspěvky: 292 Bydliště: Praha 3
Zaslal: po 20. duben, 2009 20:31 Předmět:
Pro kvalitní pájení je důležité:
1. používat kalafunu, pájecí pastu nebo kapalinu, množství kalafuny v trubičkovém cínu je nedostatečné. Agresivní pasty a kapaliny poté smýt lihem.
2. cin nepřehřívat, potom hrudkovatí, oxiduje a drolí se. To platí dvojnásobně pro cín bez olova. Spoj ale zároveň musí být dobře prohřátý - správný odhad získáš až praxí.
3. používat k pájení cín s olovem, je podstatně lepší než bez něj
4. pokud je na pájené ploše zoxidovaná vrstva, tak ji jemně seškrábat nožem, silnější plochy klidně i opilovat pilníkem nebo brusným papírem. Toto platí i pro dráty a kabely. Zoxidovaná vrstva někdy není vidět, pokud je pájený spoj dobře prohřátý, používáš kalafunu a cín nechytá, je na vině většinou právě vrstva oxidu.
Registrace: 30.3. 2008 Příspěvky: 912 Bydliště: Praha
Zaslal: po 20. duben, 2009 20:31 Předmět:
Jednoduchý postup :
páječkou ohřívej kablík ( ne cín ) a cín přikládej ke kablíku. Když se cín roztaví, sám se okamžitě vsákne do kablíku. Tento postup se aplikuje i na konektory ( včetně silových ) Zásadní chybou je ohřívat cín a snažit se ho "napatlat" na pájené součásti. Cín se přepaluje a vše ostatní je studené. Chce to samozřejmě cvik a určitou rychlost. Při dlouhém ohřívání kablíku se zase roztéká izolace. Nejlépe zkoušet na nečisto, protože nedokonalý spoj může být příčinou dokonalého průseru.
Registrace: 10.8. 2006 Příspěvky: 3643 Bydliště: KE
Zaslal: po 20. duben, 2009 20:35 Předmět: Re: Ako správne pájkovať ?
Marek71 napsal:
Pokiaľ boli kabely pocínované (kúpil som servokonektory s kabelmi) tak to ešte ako tak šlo. Ale pokiaľ som sa snažil napájkovať holé kabely od krídla na konektor, tak bez šance. Na tom kabely cín vobec nedrží a zdá sa mi, že ani na tom očku nie... drolí sa, je z neho čierny prach.
mne to robilo to iste. zozen si klasicky medeny drot a pajkuj s nim. mam pocit ze na tom vecnom hrote sa to prehrieva a pripali sa to, uz to das dole len drotenou kefkou a o chvilu to tam mas zase. pripadne pajkuj tak, ze nedrz zopnutu pajkovacku furt, vypinaj a zapinaj ju, nech nema sancu sa tak zohriat. ja pouzivam kalafunu, trafopajku a obycajny medeny (nie vecny) drot ako pajkovaci hrot a bez problemov.
netreba hned kupovat pajkovacku s regulovatelnou teplotou _________________ borat obama
Pred cínovaním používam kyselinu chlorovodíkovú HCl, ale upravenú na cínovanie. Je dostať v predajniach so zváračskými potrebami, ale aj inde: http://www.tattooshop.sk/popup_image.php?pID=246
Alebo do kyseliny chlorovodíkovej sa pridajú kúsky zinku a po zreagovaní máme chlorid zinočnatý (ak sa nemýlim).
Stačí malinké množstvo kyseliny ktoré sa nanesie na odizolovaný káblik, konektor. Opriem si cín o káblik a nahriatu pájkovačku priložím k cínu. Samozrejme, že hrot musí byť očistený a pocínovaný a može byť pred pájkovaním namočený v kalafune. Takto som dokonca pocínoval aj čínske kábliky, ktoré sa tomu všemožne bránili. Nakoniec spoj očistím kartáčikom (zubnou kefkou) namočenom v liehu. Praktizujem to dvadsať rokov.
Ja používam na bežné pájanie kalafunu , a ak je čo len jeden z materiálov zaoxidovaný , tak to pájať nejde. Na pájanie pakov používam pájaciu kvapalinu , ide to super. Na ten večný hrot (z wolfrámu) som si nikdy nezvykol , lebo nedrží a veľmi prepaľuje cín. Očká si robím z Cu drôtu priemeru 2,5 (príp.1,5) mm aj za cenu , že sa časom prepáli.
Pro kvalitní pájení je důležité:
1. používat kalafunu, pájecí pastu nebo kapalinu, množství kalafuny v trubičkovém cínu je nedostatečné. Agresivní pasty a kapaliny poté smýt lihem.
2. cin nepřehřívat, potom hrudkovatí, oxiduje a drolí se. To platí dvojnásobně pro cín bez olova. Spoj ale zároveň musí být dobře prohřátý - správný odhad získáš až praxí.
3. používat k pájení cín s olovem, je podstatně lepší než bez něj
4. pokud je na pájené ploše zoxidovaná vrstva, tak ji jemně seškrábat nožem, silnější plochy klidně i opilovat pilníkem nebo brusným papírem. Toto platí i pro dráty a kabely. Zoxidovaná vrstva někdy není vidět, pokud je pájený spoj dobře prohřátý, používáš kalafunu a cín nechytá, je na vině většinou právě vrstva oxidu.
Presne takto by som to napísal aj ja je to spoľahlive a osvedčené teda aspoň v mojom prípade
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Přejít na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.