Welcome to RC Mania!

Moduly
· Domů
· Ankety
· Archív článků
· Diskuze
· Můj účet
· Najít
· Odkazy
· Poslat příspěvek
· Soubory ke stažení
· Statistika
· Témata
· Video

Reklama Modelfun

Nová vlákna

Spad 13
 Primace+krystaly+anteny na 40MHz
 Pořádná stolní lampa...
 Jak vyosit vrtuli?
 Samokridlo do Aerofly Pro Deluxe
 Samokridlo do Aerofly Pro Deluxe
 Zpevneni povrchu EPS EPO
 Jak se chova vybita FX30?
 Plánky od Ediho Stahlie
 T8FG a LiPol

Fóra RC Mania

Návštěvnost

návštěv od 16.5.2003

NAVRCHOLU.cz dnes

TOPlist
TOPlist

English Menu
Home
Bilingual articles
Search this site
Discussion in English
Email us

Diskuze

rcmania.cz
RC model hobby web

FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 Osobní nastaveníOsobní nastavení   Přihlásit se pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

Piper J3 Cub
Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra rcmania.cz -> Spalovací motory
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
lexaj
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrace: 22.2. 2009

PříspěvekZaslal: ne 01. březen, 2009 22:23    Předmět: Piper J3 Cub Citovat

AHoj, může mi někdo poradit? Mám Pipera J3 Cub 1720 rozpětí a mám problém při startech. Když se rozjíždí, začíná kličkovat. Vyměnil jsem ostruhu a stále nic. Když zvednu ostruhu a řídím směrovkou, je to spíš na škodu. Takže zatím jej trhám od země na několika metrech díky silnému motoru ASP 8,3 čtyřtakt. Bohužel se mi to dvakrát vymstilo a propadl jsem se. Máte někdo podobné zkušenosti? Díky. Jirka
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
xray2
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrace: 24.1. 2008

PříspěvekZaslal: ne 01. březen, 2009 22:30    Předmět: Citovat

Zkus udělat na podvozek trošku zbíhavost.
kf
Mazák
Mazák

Registrace: 30.3. 2008

PříspěvekZaslal: ne 01. březen, 2009 22:32    Předmět: Citovat

Začíná kličkovat jak ? Nezačne náhodou zatáčet doleva, ty se snažíš to srovnat, zatočí doprava a pak už ho naháníš jako nadmutou kozu ? A vosolíš to při rozjezdu na plný plyn ? Je to tvůj první spalovák ? Ptám se, protože bych nerad poučoval zkušenýho borce a podezříval ze začátečnických chyb. Rozveď ten popis startu podrobněji.
Teď koukám, že kolega mě už se sbíhavostí předběhl, ale to nemusí být vše, popiš to podrobně.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
xray2
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

PříspěvekZaslal: ne 01. březen, 2009 22:36    Předmět: Citovat

kf napsal:
Začíná kličkovat jak ? Nezačne náhodou zatáčet doleva, ty se snažíš to srovnat, zatočí doprava a pak už ho naháníš jako nadmutou kozu ? A vosolíš to při rozjezdu na plný plyn ? Je to tvůj první spalovák ? Ptám se, protože bych nerad poučoval zkušenýho borce a podezříval ze začátečnických chyb. Rozveď ten popis startu podrobněji.
Teď koukám, že kolega mě už se sbíhavostí předběhl, ale to nemusí být vše, popiš to podrobně.

Myslíš vyosení motoru že?
lhotas
Mazák
Mazák

Registrace: 29.11. 2007

PříspěvekZaslal: ne 01. březen, 2009 22:56    Předmět: Citovat

a mas ostruhu jako kus dratu nebo kolo? ja mel takovej problem taky a pak sem tam dal kolo a vse se vyresilo
kf
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: ne 01. březen, 2009 23:03    Předmět: Citovat

No víš - vyosení motoru by v tom mohlo hrát taky roli, jenže vyosení motoru se šteluje podle chování ve vzduchu, což může s pohybem po zemi kolidovat. Ten problém bývá jinde : 4T motory mají oproti dvoutaktům větší kroutící moment, používají větší vrtuli a výrazněji se projevuje reakce od vrtule a nesymetrický proud od vrtule ( ale ten problém by nastal u dvoutaktu taky) . Na tenhle jev jsou náchylnější éra s kratším trupem a větším rozpětím křídel, což je právě Piper. Léčba je taková : vychýlit ( někdy i výrazně - nutno vyzkoušet ) směrové kormidlo vpravo a pozvolna přidávat plyn, postupně se zvyšováním rychlosti směrovku rovnat. Není to někdy úplná sranda si to nacvičit. Typickým érem, kde se tento jev ukazuje je MUSTANG. No a ta sbíhavost tomu taky pomůže.
Hlavně ale nedělat to, co dělá kolega - dát plnej kotel a letadlo urvat, to udělá hvězdu a může skončit v popelnici.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
mnov
Mazák
Mazák

Registrace: 8.11. 2006

PříspěvekZaslal: ne 01. březen, 2009 23:11    Předmět: Citovat

Buď rád, že Ti to kličkuje jen do strany. Některý model je potřeba ještě k tomu tahat výškovkou, aby se nepřevrál na čumák. Je těžké něco poradit. Chce to natrénovat na konkrétním povrchu a pro každý model je to jiné.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
kf
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: ne 01. březen, 2009 23:31    Předmět: Citovat

No jenomže to s tím taky souvisí, až bude nacvičovat kultivovanej rozjezd, tak s tou vejškovkou bude muset vekslovat taky - nejdřív přitaženo, aby nepřepad na ksicht, postupně uvolňovat, aby zvedl zadek a poté jemně přitáhnout, aby se vznesl. Ale zatím se nevymáčknul, jak je to s tím slalomem přesně, tak jsem ho hned nechtěl zasypat hromadou chytrystik, který ani třeba k ničemu nebudou.
luma
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrace: 9.5. 2006

PříspěvekZaslal: po 02. březen, 2009 0:33    Předmět: Re: Piper J3 Cub Citovat

lexaj napsal:
AHoj, může mi někdo poradit? Mám Pipera J3 Cub

Už se to zde někde řešilo, včetně použití gyra na směrovku. Zkus pohledat. Jo, některé éra typu Piper jsou na to prevít.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
kofejn
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrace: 19.12. 2006

PříspěvekZaslal: po 02. březen, 2009 8:39    Předmět: Citovat

Jako první bych zkusil pomalý rozjezd a né tam dávat plný kotel hned od začátku, éro musí získat nejdřív rychlost. Kvůli tanečkům je taky lepší rozjezd na trávě naž na asfaltu.
TERAZKY
Mazák
Mazák

Registrace: 2.6. 2008

PříspěvekZaslal: po 02. březen, 2009 8:50    Předmět: Re: Piper J3 Cub Citovat

Už se to zde někde řešilo, včetně použití gyra na směrovku. Zkus pohledat. Jo, některé éra typu Piper jsou na to prevít.[/quote]

A ktorý konkrétny typ Gyra je vhodný?
Dík moc.
kf
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: po 02. březen, 2009 8:51    Předmět: Citovat

to Luma :
gyro na směrovku by možná něco řešilo, ale nenaučí ho, to by si mohl dát na éro rovnou autopilota. Občas pozoruju, že někdo docela obstojně létá, ale jak musí s letadlem manipulovat na zemi, tak je postrach širokého okolí. Tohle je malá chybka simulátorů, nevím o žádným, který to na zemi znepříjemňuje ( vyjma přepadávání na hubu - to uměj ).
xray2
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

PříspěvekZaslal: po 02. březen, 2009 9:13    Předmět: Citovat

Kde se řešilo to GYRO , nemůžu to najít. Šokovaný
Bomber
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrace: 6.1. 2008

PříspěvekZaslal: po 02. březen, 2009 15:53    Předmět: Citovat

Lepší než se zabývat gyrem,je pylný trénink.Vždycky,když mám nový letadlo a jsem na letišti sám(abych nikomu nepřekážel),trénuju jen starty a přistání.Tzn.start,okruh,přistání.Třeba třicetkrát za odpoledne.Jen pak při startu podržíš ty správný výchylky na kormidlech a budeš startovat úplně automaticky.
Znám bohužel dost modelářů,co sice udrží letadlo ve vzduchu,ale před přistáním se rozklepou...
http://www.youtube.com/watch?v=A10Ya6kpbQQ
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
DAF
Mazák
Mazák

Registrace: 9.1. 2007

PříspěvekZaslal: po 02. březen, 2009 16:12    Předmět: Citovat

mnov napsal:
Některý model je potřeba ještě k tomu tahat výškovkou, aby se nepřevrál na čumák.

U dvoukoláků je to skoro pravidlem, ale může také být chyba v moc vzadu umístěném podvozku. Jsou určité zásady umístění podvozku vůči těžišti. Je-li blízko, má snahu o přepadávání. Je-li zase moc daleko vepředu, může být problém s nadzdvihnutím při rozjezdu.

Trénink a seřízení určitě udělají své.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra rcmania.cz -> Spalovací motory Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejít na: