| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
lexaj Nováček serveru

Registrace: 22.2. 2009 Příspěvky: 28
|
Zaslal: ne 01. březen, 2009 22:23 Předmět: Piper J3 Cub |
|
|
| AHoj, může mi někdo poradit? Mám Pipera J3 Cub 1720 rozpětí a mám problém při startech. Když se rozjíždí, začíná kličkovat. Vyměnil jsem ostruhu a stále nic. Když zvednu ostruhu a řídím směrovkou, je to spíš na škodu. Takže zatím jej trhám od země na několika metrech díky silnému motoru ASP 8,3 čtyřtakt. Bohužel se mi to dvakrát vymstilo a propadl jsem se. Máte někdo podobné zkušenosti? Díky. Jirka |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
xray2 Celkem nový uživatel

Registrace: 24.1. 2008 Příspěvky: 64
|
Zaslal: ne 01. březen, 2009 22:30 Předmět: |
|
|
| Zkus udělat na podvozek trošku zbíhavost. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
kf Mazák

Registrace: 30.3. 2008 Příspěvky: 912 Bydliště: Praha
|
Zaslal: ne 01. březen, 2009 22:32 Předmět: |
|
|
Začíná kličkovat jak ? Nezačne náhodou zatáčet doleva, ty se snažíš to srovnat, zatočí doprava a pak už ho naháníš jako nadmutou kozu ? A vosolíš to při rozjezdu na plný plyn ? Je to tvůj první spalovák ? Ptám se, protože bych nerad poučoval zkušenýho borce a podezříval ze začátečnických chyb. Rozveď ten popis startu podrobněji.
Teď koukám, že kolega mě už se sbíhavostí předběhl, ale to nemusí být vše, popiš to podrobně. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: ne 01. březen, 2009 22:36 Předmět: |
|
|
| kf napsal: | Začíná kličkovat jak ? Nezačne náhodou zatáčet doleva, ty se snažíš to srovnat, zatočí doprava a pak už ho naháníš jako nadmutou kozu ? A vosolíš to při rozjezdu na plný plyn ? Je to tvůj první spalovák ? Ptám se, protože bych nerad poučoval zkušenýho borce a podezříval ze začátečnických chyb. Rozveď ten popis startu podrobněji.
Teď koukám, že kolega mě už se sbíhavostí předběhl, ale to nemusí být vše, popiš to podrobně. |
Myslíš vyosení motoru že? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
lhotas Mazák

Registrace: 29.11. 2007 Příspěvky: 634 Bydliště: belveder
|
Zaslal: ne 01. březen, 2009 22:56 Předmět: |
|
|
a mas ostruhu jako kus dratu nebo kolo? ja mel takovej problem taky a pak sem tam dal kolo a vse se vyresilo _________________ Baron von Vszechnozniczil z Karambolů |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
kf Mazák

|
Zaslal: ne 01. březen, 2009 23:03 Předmět: |
|
|
No víš - vyosení motoru by v tom mohlo hrát taky roli, jenže vyosení motoru se šteluje podle chování ve vzduchu, což může s pohybem po zemi kolidovat. Ten problém bývá jinde : 4T motory mají oproti dvoutaktům větší kroutící moment, používají větší vrtuli a výrazněji se projevuje reakce od vrtule a nesymetrický proud od vrtule ( ale ten problém by nastal u dvoutaktu taky) . Na tenhle jev jsou náchylnější éra s kratším trupem a větším rozpětím křídel, což je právě Piper. Léčba je taková : vychýlit ( někdy i výrazně - nutno vyzkoušet ) směrové kormidlo vpravo a pozvolna přidávat plyn, postupně se zvyšováním rychlosti směrovku rovnat. Není to někdy úplná sranda si to nacvičit. Typickým érem, kde se tento jev ukazuje je MUSTANG. No a ta sbíhavost tomu taky pomůže.
Hlavně ale nedělat to, co dělá kolega - dát plnej kotel a letadlo urvat, to udělá hvězdu a může skončit v popelnici. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
mnov Mazák

Registrace: 8.11. 2006 Příspěvky: 1348 Bydliště: Ďáblice
|
Zaslal: ne 01. březen, 2009 23:11 Předmět: |
|
|
| Buď rád, že Ti to kličkuje jen do strany. Některý model je potřeba ještě k tomu tahat výškovkou, aby se nepřevrál na čumák. Je těžké něco poradit. Chce to natrénovat na konkrétním povrchu a pro každý model je to jiné. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
kf Mazák

|
Zaslal: ne 01. březen, 2009 23:31 Předmět: |
|
|
| No jenomže to s tím taky souvisí, až bude nacvičovat kultivovanej rozjezd, tak s tou vejškovkou bude muset vekslovat taky - nejdřív přitaženo, aby nepřepad na ksicht, postupně uvolňovat, aby zvedl zadek a poté jemně přitáhnout, aby se vznesl. Ale zatím se nevymáčknul, jak je to s tím slalomem přesně, tak jsem ho hned nechtěl zasypat hromadou chytrystik, který ani třeba k ničemu nebudou. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
luma Celkem nový uživatel

Registrace: 9.5. 2006 Příspěvky: 58 Bydliště: Praha
|
Zaslal: po 02. březen, 2009 0:33 Předmět: Re: Piper J3 Cub |
|
|
| lexaj napsal: | | AHoj, může mi někdo poradit? Mám Pipera J3 Cub |
Už se to zde někde řešilo, včetně použití gyra na směrovku. Zkus pohledat. Jo, některé éra typu Piper jsou na to prevít. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
kofejn Zkušený debatér

Registrace: 19.12. 2006 Příspěvky: 498 Bydliště: Kutnohorsko
|
Zaslal: po 02. březen, 2009 8:39 Předmět: |
|
|
Jako první bych zkusil pomalý rozjezd a né tam dávat plný kotel hned od začátku, éro musí získat nejdřív rychlost. Kvůli tanečkům je taky lepší rozjezd na trávě naž na asfaltu. _________________ Malé elektolety, zatím do 1kg
Update: elektrolety do 1.5kg |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
TERAZKY Mazák

Registrace: 2.6. 2008 Příspěvky: 553 Bydliště: HC
|
Zaslal: po 02. březen, 2009 8:50 Předmět: Re: Piper J3 Cub |
|
|
Už se to zde někde řešilo, včetně použití gyra na směrovku. Zkus pohledat. Jo, některé éra typu Piper jsou na to prevít.[/quote]
A ktorý konkrétny typ Gyra je vhodný?
Dík moc. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
kf Mazák

|
Zaslal: po 02. březen, 2009 8:51 Předmět: |
|
|
to Luma :
gyro na směrovku by možná něco řešilo, ale nenaučí ho, to by si mohl dát na éro rovnou autopilota. Občas pozoruju, že někdo docela obstojně létá, ale jak musí s letadlem manipulovat na zemi, tak je postrach širokého okolí. Tohle je malá chybka simulátorů, nevím o žádným, který to na zemi znepříjemňuje ( vyjma přepadávání na hubu - to uměj ). |
|
| Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: po 02. březen, 2009 9:13 Předmět: |
|
|
Kde se řešilo to GYRO , nemůžu to najít.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Bomber Protřelejší uživatel

Registrace: 6.1. 2008 Příspěvky: 170 Bydliště: Vysoké Mýto
|
Zaslal: po 02. březen, 2009 15:53 Předmět: |
|
|
Lepší než se zabývat gyrem,je pylný trénink.Vždycky,když mám nový letadlo a jsem na letišti sám(abych nikomu nepřekážel),trénuju jen starty a přistání.Tzn.start,okruh,přistání.Třeba třicetkrát za odpoledne.Jen pak při startu podržíš ty správný výchylky na kormidlech a budeš startovat úplně automaticky.
Znám bohužel dost modelářů,co sice udrží letadlo ve vzduchu,ale před přistáním se rozklepou... _________________ Výtvory:
http://fotoalba.cz/hynek.myto
http://www.youtube.com/watch?v=3XtUOBlvCo0
http://www.youtube.com/watch?v=A10Ya6kpbQQ |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
DAF Mazák

Registrace: 9.1. 2007 Příspěvky: 2010 Bydliště: Praha 8
|
Zaslal: po 02. březen, 2009 16:12 Předmět: |
|
|
| mnov napsal: | | Některý model je potřeba ještě k tomu tahat výškovkou, aby se nepřevrál na čumák. |
U dvoukoláků je to skoro pravidlem, ale může také být chyba v moc vzadu umístěném podvozku. Jsou určité zásady umístění podvozku vůči těžišti. Je-li blízko, má snahu o přepadávání. Je-li zase moc daleko vepředu, může být problém s nadzdvihnutím při rozjezdu.
Trénink a seřízení určitě udělají své. _________________ http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=58 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|