na hlavní stránku

 

Nesvačily 2000 (1/10/00)

Týden po Lipencích byly Nesvačily. Jaké byly? Zajímavé jako vždycky, ale pech byl tentokrát s počasím. V sobotu jakžtakž, v noci a pak i v neděli poprchávalo a chvílemi i lilo. V sobotu se na modelářském plácku za plochou létal další závod seriálu obřích akrobatů. Zvítězil zase Michal Mikulec před Radkem Černým, třetího si nepamatuji. Zdá se mi, že soutěžících přibývá, zaujal mne krásný Staudacher S 300 Ivoše Kryla, dvanáctikilové éro o rozpětí 2550 mm. ZDZ 80 boxer byl možná trochu málo, ale se stodvacítkou by to asi byla už balistická střela. Nevím, začnu do toho učeně mluvit až si také nějakého takového obříka pořídím. Kdy to bude? Až seberu odvahu .. :-).


Staudacher Ivoše Kryla

Vzhledem k počasí a mému brzkému odjezdu v neděli mohu nabídnout jen pár postřehů a obrázků. Fotil jsem prakticky jen když vyšlo sluníčko (takže jsem se jako fotograf nepředřel). Plno letadel už jsem znal z Lipenců nebo z loňska. K těm (chaotickým) postřehům:

prý svůj konec potkal krásný Texan Antonína Dodka (viz Lipence). Nebyl jsem u toho, ale jestli je to pravda, je to velká škoda. Ještě jsem viděl jeden z jeho posledních letů, přiblížení s rozsvícenými přistávacími světlomety na pozadí ocelově šedé oblohy - dokonalé...

Extra Jindřicha Dořičáka o rozpětí 3,2 m, 20 kg,  motor 160 ZDZ. Má to v ruce, ale z nějakého důvodu jsem měl mnohem větší strach, nežli když s třímetrovkou létá Michal Mikulec. Možná ten téměř neutlumený motor, takhle snad neřvou ani velké předlohy. Umí krásné nožové lety v malé výšce, ale na můj vkus trochu moc blízko diváků. Brutální zážitek! U některých modelů by prospělo dodržovat ještě nějakou "sanitární zónu", třeba dalších 50 m. Podle neúprosných zákonů statistiky se dříve nebo později na takovéto akci něco přihodí. Klika bude, když to skončí jen hmotnou škodou.

modely občas zmizely v nízké oblačnosti - velmi působivé...

koupil jsem si krásné uhlíkové trubky do samokřídla u nějakého stánku za 80 Kč (v krámě za ty samé chtějí 130 Kč , což je určitě v pořádku z pohledu Adama Smithe a Miltona Freedmana, ale stejně jsem měl radost z každé té ušetřené padesátikačky)

taky jsem si koupil krásné samolepicí gumové placičky (asi tak 15 x 15 cm x 2 mm) po dvou korunách - vůbec nevím co s nimi, ale byla o ně rvačka a za tu cenu, no nekupte to!

Tak zase za rok, snad bude lepší počasí. Ale i tak to stálo za to, co se tam jen všechno dá koupit...

Tak snad radši už ty fotky.

David

Radek Černý tak trochu při přistávacím manévru zlomil vrtuli, v pozadí se potutelně usmívá pozdější vítěz Michal Mikulec
 V textu zmíněná "brutální Extra"
 Dtto, ve froně na start
Když to zrovna "nebylo na obry", byla k vidění hezká ukázka UAL (rotačního hodu za konec křídla) RC házedla. Vylétlo to asi tak 2 - 3x výš než se mně kdy s házedlem podařilo. Jméno pilota doplním dodatečně, vím jen to, že se vracel s Lubošem Chvátalem ze závodů v Rakousku, které pořadatelé zrušili, aniž by přihlášeným soutěžícím dali vědět (!)
Parádní Hiperbipe Vratislava Rejdy krásně i létal. Rozpětí 2,3 m, 15 kg, ZDZ 80
 Wigens Z250 Miroslava Poláška. Rozpětí 2,4 m, 12,5 kg, ZDZ 80. Vítané osvěžení mezi všemi těmi Extrami, Super Stary a Gilesy.
Všimněte si (oprávněného) strachu v očích tohoto pilota! :-)
V tomto překližkovém zázraku (školní kluzák SG-38) neustále někdo poletoval - buďto z vleku za Felicií, nebo nízkými přískoky škubem za gumové (?) lano popotahované asi dvaceti lidskými tahouny
 Fronta na start
Takhle umí fotit můj šestiletý Honza ... ten objekt jsem já, to abyste mě příště na kopci poznali :-)

 

 

Copyright Rcmania 2000